Torsten Brix

Marouane Fellaini – Run Forrest Run

Den høje belgier er muslim og løber altid – der er mange specielle kendetegn ved midtbanespilleren fra det VM-hold, der har oplevet den største forventningsændring.
Efter 65 minutters spil af Belgiens VM-åbningskamp mod Algeriet var de talentfyldte europæere nede med 0-1 til en af slutrundens dårligste hold. For at ændre dette blev Marouane Fellaini sendt på banen - og fire minutter efter var stillingen 1-1. Dette skete efter nok et dybdeløb af den høje belgier, men det er faktisk ikke så uvant.

- Da jeg var knægt, løb jeg hele tiden. Hvis jeg skulle i skole – så løb jeg, når jeg skulle på indkøbstur, så løb jeg, altid når jeg skulle noget, så løb jeg…

Det er udtalelser som disse, der gør sammenligningen mellem Manchester Uniteds nyindkøbte Marouane Fellaini og hovedrollen i filmen ”Forrest Gump” så oplagt. For imens skuespilleren Tom Hanks opklarer Watergate-skandalen og lærte en ung Elvis at danse – så løber ”Forrest Gump” nu på Old Trafford.

Sidste sommer kom Fellaini til Manchester United, da den nu fyrede manager David Moyes købte midtbanespilleren for 270 millioner kroner. Det var et oplagt klubskifte, men det tog overraskende lang tid, inden det blev gennemført. Moyes har længe forsøgt at få købet gennemført, og United havde længe haft spilleren med det let genkendelige udseende – i kikkerten. Allerede inden skiftet til Everton fra Standard Liège i 2008 havde ”De røde Djævle” vist deres interesse, men i stedet endte Fellaini med at tage en håndfuld år nær Meyseyside, efter han kom til klubben for 150 millioner kroner, hvilket stadigvæk er Evertons største indkøb i klubbens historie – nogensinde.


Episoden - der ændrede Fellaini
Valget med Everton var det rigtige for Fellaini, der hurtigt fik succes hos ”de blå” i Liverpool. I debut-sæsonen scorede han ni mål, og da sæsonen 2011/12 var slut, var Fellaini den Everton-spiller, der havde vundet flest taklinger og flest nærkampe. Derudover havde han lavet 190 bolderobringer, men også lavet et dusin mål… blandt andet med mål imod storholdene Arsenal - samt både Manchester City og United.

Så på rekordtid var Fellaini gået fra en ung gut fra Belgien – til at være en profil i verdens hårdeste fodboldturnering, for som 20-årig blev Fellaini sendt til Everton, efter han kun havde været professionel fodboldspiller i to år, hvilket er noget usædvanligt, men tiden i Premier League har også haft skyggesider.


Den nye Roy Keane
I en kamp mod Stoke gav Fellaini Ryan Shawcross en skalle, hvilket kun gav tre spilledages karantæne, men episoden har været med til at forme den høje belgier. For alle Everton-spillere fik dagen efter Stoke-kampen fri – bortset fra Fellaini. Han fik et par timers hård selvtræning, hvor kun ham og den daværende Everton-manager David Moyes var til stede. Siden den episode har der været tætte bånd imellem de to parter.

Cocktailen med Moyes og Fellaini kom aldrig til at smage godt på Old Trafford, hvilket der var mange grunde til. Mest oplagte årsag var naturligvis, at i Everton spillede Fellaini hængende angriber, som der blev sparket høje bolde efter. I disse dueller er Fellaini meget stærk, men det er ikke blevet overført til Manchester United, da de spiller bolden mere langs jorden, og derudover er denne plads besat af Manchester United-profilen Wayne Rooney.

Fellaini kunne måske være løsningen på den defensive midtbane-slider, som United vil komme til at mangle i de kommende år, og måske endda også har manglet i nogle år – en type a la Roy Keane og Paul Ince. For at skulle kunne udfylde den plads kræver det fysisk gennemslagskraft, og det hænger ikke helt sammen med, at Fellaini er muslim – hvorved han overholder ramadanen. Den niende måned i den muslimske kalender er Fellaini fastende, og det har betydet, at han tidligere ikke har deltaget i alle træninger, fordi hans krop simpelthen ikke kunne holde til det – hvilket ikke hænger sammen med at være “United-motor”.

På fremtidens United-hold vil Fellaini komme til at kæmpe om pladsen på den defensive midtbane med den aldrende Michael Carrick og talentet Tom Cleverly, samt sikkert et indkøb eller to i sommerpausen, men den høje belgier kan også spille mange andre pladser på banen.

I Everton blev han sågar også brugt som den centrale angriber, men han kan også være en mulighed, når Rio Ferdinand og Nemanja Vidic erstattes i Uniteds ideal-opstilling. Skulle han ende i midterforsvaret, vil det ikke være en helt dårlig løsning, da hans hovedspil er i særklasse, hvorimod det kniber noget, når bolden er på jorden. I den forgangne sæson var kun 79,39 % af hans afleveringer nøjagtige, mens gennemsnittet for Premier League var på 84,35 %.

På det stjernefyldte belgiske landshold indtager Fellaini en plads på den centrale midtbane sammen med Zenit St. Petersborg-spilleren Alex Witsel og Tottenhams Moussa Dembele. Forventningerne er skyhøje, da Belgien betragtes som en farlig outsider – da holdet har en stærk startopstilling, hvor der er flere målsøgende spillere.

Målfarlig er Fellaini også… I Manchester Uniteds forfærdelige netop afsluttede sæson scorede den høje belgier godt nok ikke, men sæsonen før det blev det til elleve mål og fem assists, men også flotte 151 vundne nærkampe. Så selvom Manchester United i transfervinduet ikke fik Cesc Fàbregas eller Ander Herrera sidste sommer, så sikrede de sig en unik ”boks-til-boks-spiller”, der altid har været glad for at løbe… men først skal græsset i Brasilien lige betrædes, og Fellaini gik en fantastisk start på turnering efter blot fire minutter på banen.