Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Mesut Özil -¡Özil no se vende!

På Bernabéu råber de ikke længere efter “den tyske Zidane”, der hellere ville til Arsenal - nu gælder det VM efter en blandet sæson.
En time før transfervinduet lukkede opfyldte Arséne Wenger sit løfte til Arsenals fans:

- Jeg vil tilføje kvalitet til holdet, og jeg håber at overraske.

Med en prisseddel på 42,5 millioner euro brød Arsenal sin egen transferrekord, da den daværende 24-årige Mesut Özil blev præsenteret som Arsenal-spiller. Skiftet blev kaldt et ”Bergkamp-øjeblik”, og kommentatorerne og eksperterne henviste til 1995, hvor Dennis Bergkamp skiftede til Arsenal. Bergkamp var en stjernespiller, og med ham ændrede London-holdets image sig. På samme måde var det forventet at Mesut Özils skifte skulle gøre, men det kan sommerens transfer-vindue give svaret på – sikkert efter VM-slutrunden.


Mester i assists
Mesut Özil har - ligesom Dennis Bergkamp havde - allerede bevist, hvad han kan på højeste niveau, da han kom til Arsenal.

Efter et fantastisk VM i 2010 for Tyskland, hvor Mesut Özil brød igennem på den internationale fodboldscene, skiftede Özil fra Werder Bremen til Real Madrid. Özil blev hurtigt populær i det spanske, og han viste allerede i den første sæson, hvor vigtig en brik han er, når angreb skal bygges op.

I fraværet af den skadede Kaká slog Mesut Özil til, og han lavede et hav af assists – hele 25 i den første sæson. Noget som ingen andre spillere i de store europæiske ligaer kunne matche. Hans vigtighed i klubben blev endnu mere tydelig, da den daværende træner José Mourinho gav Özil trøjenummer 10. Et bevis på, at han var førstevalg på den vigtige plads bag angriberen. Mourinho lagde heller ikke skjul på sin begejstring for Özil og kaldte ham ”den bedste nummer 10 i verden” og sammenlignede ham med legenderne Zinedine Zidane og Luís Figo.

Tyskerens præstationer i Real Madrid og på det tyske landshold gik heller ikke ubemærket hen i den mere officielle del af fodboldverdenen. Mesut Özil var på listen over mulige kandidater til at vinde FIFAs Ballon d'Or for sæsonen 2011-2012 og blev nummer ti i kampløbet om titlen som UEFAs “Best Player in Europe”. Han var i øvrigt den yngste i top-ti i en alder af 23 år. Özils succes fortsatte, og han var bag vigtige mål i både Champions League og Primera Division. Antallet af assist lå på 29 i sidste sæson – heraf 26 i ligaen.

- Jeg kan godt lide at skabe mål. Jeg tror, at de fleste af mine holdkammerater ved, at jeg ikke er egoistisk. Jeg bliver glad, når jeg er med til at lave målet eller scorer selv. Men det mest vigtige er, at holdet når sit mål og spiller god fodbold, har Mesut Özil sagt om sit spil.


Et opkald ændrede alt
Men hvordan kunne så markant en spiller vælge at stoppe i Real Madrid? Ifølge journalist fra The Mirror John Cross, som følger Arsenal dagligt, så havde Arsenal tidligt i transfersvinduet givet udtryk for overfor Real Madrid, at de var interesseret i tyskeren.

Real Madrids salg afhang dog af købet af Tottenhams Gareth Bale. Da den handel nærmede sig i afslutning, slog Arsenal til. I ugen op til transferdeadline satte Arsenal for alvor gang i købet, og det var samtidig her, man kunne læse, at Özil gerne ville blive i Real Madrid, men et opkald fra Arséne Wenger ændrede det. Sådan lyder det i hvert fald fra John Cross:

- Wenger ringede op, og på tysk fortalte han Mesut Özil om Arsenals planer, ambitioner, og hvordan Özil ville passe ind på holdet. Det imponerede Özil, fortæller John Cross i en beskrivelse af forløbet.


Tillid er vigtigt
Skiftet kom stadig som en overraskelse for mange. Fansene havde under Real Madrids præsentation af Gareth Bale råbt: "¡Özil no se vende!" ("Özil er ikke til salg!"), og holdkammerater, trænere og kommentatorer har siden udtryk forundring over Real Madrids salg.

Cristiano Ronaldo var rasende, Sergio Ramos sagde, at hvis det var op til ham, var Mesut Özil den sidste spiller, han ville sælge i Real Madrid, og den tyske landstræner Joachim Löw undrede sig over, at Real Madrid overhovedet kunne finde på at sælge, men han forstod Özils valg:

- Mesut Özil har brug for tillid fra træneren og klubben. Det ser ud til, at det ikke længere var 100 procent tilfældet i Real, mens Arsenals manager Arséne Wenger gjorde alt for at få ham, sagde Löw, efter skiftet blev offentliggjort, og netop tillid var et nøgleord, da Mesut Özil skulle sætte ord på skiftet.

- Jeg kan gøre en forskel i alle klubber, fordi jeg har en stor selvtillid, men hvis jeg ikke føler, at jeg har tilliden, så vil jeg væk. Jeg troede, at jeg skulle blive i Real Madrid, men jeg indså, at jeg ikke havde tilliden fra træneren. Det føler jeg, at jeg har i Arsenal, sagde Mesut Özil og understregede:

- Det vigtigste er, at manageren har vist mig sin tillid. Wenger er en verdensklasse manager og har bevist det i mange år. Mange spillere har udviklet sig under ham, og derfor valgte jeg Arsenal.


En tilvænnings-sæson
Özils første sæson i Arsenal har været præget af meget tilvænning, en mindre skade og en træt tysker i februar og marts, hvor Arsenal havde et meget vanskeligt kampprogram. På det tidspunkt mistede London-holdet deres mesterskabschancer og blev samtidig slået ud af Champions League.

I Spanien har Real Madrid haft en god sæson med Champions League-triumfen, så savnet af Özil - ”den tyske Messi” eller ”den tyske Zidane” – har ikke været så udpræget, så de synger ikke længere “¡Özil no se vende!”… på Bernabéu, men i de kommende uger vil de tyske fans i Barcelona hylde deres nr. 8, der har scoret 17 landskampsmål i 55 kampe.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER