Torsten Brix

Sergio Agüero - Adios El Yerno de Dios

Den lille argentiner er “moderne fodbolds Che Guevara”, efter han har overlevet et umenneskeligt pres og holdt højt niveau i en meget ung alder.
Premier League-mesterskabet 2011/12 blev afgjort på en meget dramatisk facon, da Manchester City-angriberen Sergio Agüero meget køligt bevarede fatningen i de allersidste minutter imod QPR – og det mål har sidenhen hængt ved den lille argentiner på flotteste vis. Ved målet brugte Sergio Agüero nogle af de færdigheder, som han lærte som knægt under den meget voldsomme opvækst i slumkvarteret nær Buenos Aires. Forstadsbyen hed Los Eucaliptos og var blandt andet kendetegnet ved, at halvdelen af byen var afhængig af det euforisende stof – Paco.

Sergio Agüeros far var taxi-chaufør, men brugte også meget energi på at holde sønnen væk fra stoffet, der er lavet af resterne fra kokainproduktionen, og det lykkedes ret godt. I stedet brugte Agüero tiden på en nærliggende mark, hvor han spillede fodbold med nogle meget større drenge. Sådan har det været i det meste af karrieren for den kun blot 173 cm høje angriber, men den lille fodboldkunstner har været igennem værre hændelser i livet end at spille med nogle store drenge.

I barndommen oplevede Agüero ofte, at der ikke var nok mad til aften, og han måtte gå sulten i seng, men trods de hårde forhold kunne han holde det rigtige fokus. Som blot otte-årig blev Agüero opdaget af Independiente-træner Ricardo Bochini, og denne skæbne kom til at ændre hans liv.

Årene som ungdomsspiller i Independiente gjorde bare, at den lille dreng udviklede sig endnu mere, og kort tid efter sin 15-års fødselsdag fik han debut i den argentinske liga. Hele ni måneder før fodboldikoner som Pelé og Diego Maradona. Den tidligere Independiente-debut skabte endnu mere omtalte om det unikke fodboldtalent, og målene udeblev heller ikke. Selvom Agüero blev solgt for 180 millioner kroner til Atlético Madrid - som blot 18-årig - så havde angriberen på det tidspunkt spillet 54 kampe for Independiente og scoret 23 mål.

Målene lod dog vente lidt på sig i Madrid, men de kom for alvor, da Fernando Torres i 2007 blev solgt til Liverpool. Derudover var det også på dette tidspunkt, at Agüero fandt sit livs kærlighed – datteren til selveste... Diego Maradona. De to ting fik for alvor karrieren til at tage fart.

I samme periode fik Agüero tilnavnet – El Yerno de Dios, Guds svigersøn – og sydamerikaneren lavede mål på samlebånd. Hele 74 mål i 175 kampe lavede Agüero, inden gældsplagede Atlético Madrid blev nødt til at sælge deres guldfugl til nyrige Manchester City. Et mål i hver anden kamp blev forbedret i Manchester, men specielt ét mål vil aldrig blive glemt, da den lille dreng fra slummet, afgjorde verdens største liga med et mål i de sidste sekunder af sæsonen.


Hysterisk pres fra alle
Til trods for at han startede for Independiente, da han netop var blevet 15 år, formåede han over tre år – ligesom i Atlético Madrid – at have et scoringsgennemsnit på 0,40 mål per kamp. Ganske imponerende taget alderen i betragtning. Derudover har der altid været kaos omkring Agüero – blandt andet grundet hans føromtalte svigerfar.

For der var ofte tale om store konspirationsteorier, som da den unge angriber skulle være en del af en stor lokumsaftale. Agüeros svigerfar Maradona – der er nær ven af den daværende Real Madrid-træner Jose Mourinho – skulle være træner i arabisk fodbold. Dette blev sat op af den portugisiske agent Jorge Mendes, som Mourinho også kender særdeles godt, og i sidste ende skulle det hele ende med, at Agüero skulle blive Real Madrid-angriber. Det lykkedes som bekendt ikke, men det giver et billede af, hvor stor polemik, der er omkring den stakkels Agüero, der ofte fremstår, som en stille og lidt genert dreng – der er god til at lave mål!

At Agüero magter at lave mål kan der ikke såes tvivl om, og selvom mange eksperter såede tvivl om hans evner ville slå til i Premier League gik der ikke mange minutter før det var modbevist. Agüero blev indskiftet i City's åbningskamp for sæsonen 2011/12, og på bare 30 minutter nåede sydamerikaneren at lave to mål og en assists. Så knap var Premier League-sæsonen begyndt, før den lille argentiner gjorde sig meget bemærket, og fik tilskuerne på Etihad Stadium på sin side. Der forblev de... selvom City i de efterfølgende år fik et hav af andre angribere, men ingen som Agüero. I starten af 2020 efter hans hattrick nr. 12 i Premier League blev han den mest scorede udlænding i den hårde turnering. Så han kom nok engang i historiebøgerne ligesom ved det føromtalte mesterskabsmål. Dette gør, at Agüero for evigt vil være elsket af alle City-fans, og i hjemlandet bliver han – sammen med Lionel Messi – sammenlignet med svigerfaren, men det vil Agüero ikke hører tale om.

- Ingen vil nogensinde blive helt ligesom Maradona, men engang imellem sker der en total-revolution i fodbold, og nogen bliver nødt til at være den revolutionær, der starter det hele. Det er mig. Jeg er moderne fodbolds Che Guevara…

Che Guevara startede sin egen revolution i Argentina – først på en motorcykel – men blev et symbol, da han rejste verden rundt for at udbrede sine holdninger og kærlighed. Måske kommer ”Kun” også til det. I starten af december 2021 kom nyheden frem efter mange rygter, at Agüero ville stoppe karrieren af helbredsmæssige årsager.
Blot fem kampe og et mål blev det til i Barcelona, som han netop var skiftet til. På pressemødet sagde den grædende Agüero:

- Jeg har besluttet at stoppe. Det er et meget hårdt øjeblik, men jeg er glad for at have taget beslutningen. Mit helbred må være det vigtigste. Jeg har det godt lige nu, men det gør ondt i sjælen. De første uger var hårde, efter jeg lavede de medicinske tests og jeg fik de dårlige resultater.

En unik spiller stopper... den yngste fodboldspiller i den argentinske liga – nogensinde! - som også startede på det argentinske landshold som bare 17-årig. Derfor er det oplagt at afslutte med dette citat, som Che Guevara blev berømt for. Kan noget være mere rammende for “El Yerno de Dios” - Guds svigersøn.

- Lad mig fortælle dig, med risiko for at synes latterlig, at den sande revolutionær er styret af store følelser af kærlighed. Det er umuligt at tænke på en autentisk revolutionær - uden denne kvalitet.