Torsten Brix

Neymar – flamboyant konge

Profilen fortæller blandt andet: Datidens superstjerne - Robinho – stod passivt og kiggede til… Robinho så på ”upcoming star”… Neymar var 19 år! Indkast.dk tegner et portræt af VM-slutrundens superstjerne.
- I mit tilfælde er jeg kun lige begyndt at skabe min egen historie, og jeg håber at kunne sætte mit præg i Barcelona.

Sådan sagde den blot 21-årige Neymar, da brasilianeren blev præsenteret som Barcelona-spiller og samtidig virkelig var med til at åbne sommerens transfervindue – med et brag!

For Neymar er noget unikt, og stort set alle store europæiske klubber havde jagtet den lille boldkunstner, men hvem er han egentlig? – og har han virkelig potentialet til at løfte Brasiliens landshold, når VM-presset bliver allerstørst.


Ung super-stjerne
Trods de blot 22 år er Neymar allerede en superstjerne – én af de allerstørste! Der er masser af eksempler på, at Neymar er i gang med at sætte sig op blandt de største fodboldspillere. Sydamerikanerens stil, frisure og lign. bliver kopieret – og har faktisk gjort det i et stykke tid, men derudover har han opnået heltestatus i det fodboldglade hjemland. Et eksempel på dette kan man finde den 6. april 2011, hvor Neymars klubhold Santos førte 2-0 i en vigtig Copa Liberatodores-kamp imod Colo Colo fra Chile.

Hjemmebanepublikummet på Vila Belmiro sendte specielle hilser til Neymar efter et flot mål, da flere tusindende tilskuere havde anskaffet sig masker med Neymars ansigt, og da hovedpersonen selv iklædte sig en maske og vendte den på hovedet, gjorde alle de mange tilskuere per automatik det samme. Datidens superstjerne - Robinho – stod passivt og kiggede til… Robinho så på en ”upcoming star”… Neymar var 19 år!

Hysterikken omkring Neymar er naturligvis ikke blevet mindre af, at han er superstjernen på det brasilianske landshold, der er værter for VM-slutrunden. I Brasilien er der enorme forventninger, og der venter noget af en opgave. Neymar har tidligere sagt om den konstante medie-overvågning:

- I Brasilien kan jeg intet foretage mig uden at være omringet af en masse mennesker. Jeg kan ikke gå nogle steder uden at blive genkendt. Det er ligegodt, hvor jeg er, så bliver jeg genkendt. Jeg kan end ikke gå alene på gaden i New York.

Alene af denne grund mener flere fodboldanalytikere, at man skal finde begrundelsen for, at Neymar har valgt at tage til Barcelona i stedet for f.eks. Real Madrid. Kigger man på de to holds superstjerner – Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, bliver de brugt og profileret på vidt forskellige måder. Barcelona har næsten sat en ære i at lade Messi være så langt væk fra alt hysterikken udenfor banen som muligt, mens man vel kan sige det modsatte om Ronaldo.

Op til klubskiftet til Barcelona var der masser af presseomtale af Neymar, og han er blandt andet blevet sammenlignet med spillere som Messi samt selveste Pelé, og den falmende brasiliansk stjerne - med fortid i Barcelona - Ronaldinho har også brugt store verbale vendinger om Neymar.

- Neymar er en ”craque” (en stjerne eller ekspert, red.). Han er én af de bedste fodboldspillere i Brasiliens historie, og han kommer snart til at kæmpe om at blive verdens bedste fodboldspiller, sagde Ronaldinho, mens Pelé kom med denne pudsige udtalelse:

- For at Messi skal blive bedre end mig, er han nødt til være bedre end Neymar!


Skuffende debut-sæson
Første sæson bød på 26 La Liga-kampe – men kun ni mål, hvilket ikke er bestået, når man tager prisen og forventningerne i betragtning. Men måske har alting om Neymar altid været skruet op, som da han i et storanlagte tv-show optrådte sammen med popstjernen Michel Telo. Neymars dansetrin blegnede ikke i forhold til sangerens, og det hele blev sendt på live-tv til millioner af fans. Husk nu på at denne knægt få dage senere kunne være i aviserne med sit barn på armen med overskriften ”Han skal nok blive en god fodboldspiller – han har god teknik”. Så Neymar er en ”omvandrende overskrift” for de mange medier, der følger ham.

På banen skriver Neymar – heldigvis - også overskrifter. I 2010 vandt Santos flere trofæer, efter Neymar havde scoret over 40 mål, og i 2011 scorede han 13 liga-mål i 21 kampe og 6 mål i 13 Libertadores-kampe. En turnering som Santos vandt… og derudover blev Neymar i både 2011 og 2012 kåret til ”Rei da America” – Kongen af Sydamerika, altså den bedste fodboldspiller i Sydamerika.

Nu er der et spring fra Santos til Barcelona… hvilket blev tydeliggjort i 2011, hvor de to hold mødte hinanden i FIFA's VM-finale for klubhold. Her vandt Barcelona – og Messi - en stensikker 4-0 sejr over Santos – og Neymar! Eller da Santos gæstede Camp Nou i august til udgave nr. 48 af den legendariske “Joan Gamper Trophy-match”… det endte med en 8-0 sejr til Barcelona med Neymar på holdet.

Så Neymars forsøg på at løfte sit spil er ikke helt lykkes i Barcelona, men udenfor banen har Neymar vist sin flamboyante side – ofte iklædt en tøjstil, der kunne minde om en rappers med baggy shorts, kasket og store smykker – men han kan også godt iklæde sig ”Kansas-tøjet”, hvilket sikkert har noget med hans fortid at gøre. Neymars far – som også hedder Neymar – var også professionel fodboldspiller, men i den lavere brasilianske række, og juniors opvækst har været under trange kår.

Trods de trange kår har Neymar fået en tryg opvækst med et helt specielt sammenhold, der startede i en tidlig alder, for da han blot var fire måneder, var han med i et voldsomt trafikuheld. Neymar senior kørte bilen og endte med efterfølgende at ligge tre måneder i sengen, efter han havde brækket begge ben.

At babyen i bilen i en meget ung alder skulle udvikle sig til et fodboldikon med stor magt, lå ikke i kortene på dengang. Men det har Neymar gjort… som dengang den daværende Santos-træner blev fyret, efter han havde sat Neymar af holdet. Årsag: træneren ønskede ikke, at Neymar skulle sparke et straffespark…

Til VM bestemmer Neymar sikkert hvem der skal tage de brasilianske straffespark. Underligt at Neymar er langt nede i hierarkiet hos klubholdet, men han er én af de allerstørste stjerner til VM – hvis ikke den største profil… jah – faktisk en flamboyant konge…