Fodbold nyheder

VM-legender:
Johan Cruyff - Totalfodboldens fader

Af Kasper Duelund Jensen

Johan Cruyff var synonymet på et fodboldgeni i 1970'erne. Indkast.dk tager dig her med tæt på den hollandske kreatør.
Article image
Ritzau-Scanpix
Johan Cruyff var en sand personlighed inden for fodbold, men han fik desværre en forholdsvis kort landsholdskarriere.


Cruyff nåede i alt at repræsentere ”Oranje” 48 gange, inden han i 1977 - på grund af uenigheder med det hollandske fodboldforbund - trak landsholdsstikket. Hans sidste bedrift med Holland kom i 1978, hvor han kvalificerede den fodboldtossede nation VM-slutrunden i Argentina.

Cruyff var naturligvis en savnet mand i Argentina, men han nåede alligevel at sprede sin magi på verdens største fodboldscene. Fire år tidligere havde han i rollen som kaptajn og kreatør ført Holland til landets første VM-finale nogensinde, da Vesttyskland var modstanderen. Hollands vej til finalen viste totalfodbolden fra sin bedste side. Systemet havde leveret noget af det mest inspirerende og offensive fodbold, man længe havde set på den internationale scene.

Holland skulle kun bruge to minutter af finalen på at bringe sig foran. Det skete via et straffespark, som Uli Hoeness havde begået på en fremadstormende Cruyff. Holland formåede dog aldrig at slå kapital at den gode start, hvorfor Vesttyskland løb med en 2-1-sejr. Med nederlaget vinkede en hel fodboldverden farvel til en af sportens største profiler gennem tiderne, men Cruyffs minde vil forevigt være forbundet med hans formidable indsats under VM i 1974.

Efter en periode som træner for Ajax fik Johan Cruyff jobbet som træner for storholdet Barcelona, hvor han var i hele otte år. Han døde i 2016 af kræft.


Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik