Rune Gjerulff Petersen

Mitroglou - "El Pistolero" ser fremad

Kostas Mitroglou skal ved VM-slutrunden forsøge at genfinde den imponerende målform, der har gjort "El Pistolero" til den dyreste græske fodboldspiller nogensinde.
Det er ikke meget, man har set til 26-årige Konstantinos "Kostas" Mitroglou i det seneste halve års tid. I første halvdel af den forgangne sæson scorede angriberen, der har tilnavnet "El Pistolero" (Pistolmanden red.) på grund af sine målfejringer, ellers mål på samlebånd for både Olympiakos og Grækenland og slog den ene rekord efter den anden. Det hele kørte på skinner for Mitroglou – indtil han i november måned blev knæskadet. Den store angriber kom siden først i aktion i 2014, men knæskaden drillede ham fortsat, hvilket hindrede, at han igen kunne finde takterne fra den første halvsæson frem.

I den nedrykningstruede Premier League-klub Fulham mente man dog, at man havde set mere end nok i 2013, og på transfervinduets sidste dag i januar skiftede Mitroglou til London-klubben for en pris i omegnen af 113 millioner kroner. Skiftet gjorde ham ikke bare til den dyreste græker nogensinde, men også til Fulhams dyreste nyindkøb i historien, og det var nu forventningen hos begge parter, at grækeren skulle udfylde det hul, Dimitar Berbatov efterlod, da han skiftede til Monaco.

Siden er det dog langt fra gået efter det ønske, som Fulham og Mitroglou havde, da skiftet blev gennemført. Mitroglou fik kun spilletid i samlet tre Premier League-kampe, hvoraf han blot startede den ene på banen, og i sidste ende endte sæsonen i total fiasko for Fulham, der rykkede ned i The Championship. Ikke desto mindre er "Mitrogoal", som han også kaldes, en del af den græske landsholdstrup til VM-slutrunden, hvor han sigter efter at genfinde målformen.

Vant til modgang
Det er ikke første gang, Mitroglou oplever modgang i karrieren, der også tidligere har budt på rutsjeture. Mitroglou blev født i den græske by Kavala, men som barn flyttede han med familien til Nordrhein-Westfalen i det vestlige Tyskland. Her fik han sin første professionelle kontrakt i Borussia Mönchengladbach, hvor han slog igennem på reserveholdet som 18-årig. I 2007 deltog Mitroglou ved U19-EM, hvor han blev topscorer og var en af de mest toneangivende spillere på det græske hold, der tabte finalen til Spanien. Mitroglous præstationer gik ikke uset hen, og da Olympiakos henvendte sig efter slutrunden, tøvede han ikke og vendte tilbage til det land, hvor han blev født.

I Olympiakos kom Mitroglou fint fra start og scorede syv mål i 18 kampe i debutsæsonen 2007-08. Da Ernesto Valverde tiltrådte som ny træner i den efterfølgende sæson, betød det imidlertid væsentligt mindre spilletid til Mitroglou, da spanieren foretrak mindre, hurtigere spillere. Valverde holdt kun en enkelt sæson, og med en ny mand ved roret var Mitroglou med 14 mål i 45 kampe blandt de mest toneangivende Olympiakos-spillere i sæsonen 2009-10.

Desværre for Mitroglou tiltrådte Valverde igen som træner for Olympiakos op til sæsonen 2010-11, og derfor måtte han finde sig i at blive sat af igen. I januar 2011 skiftede "El Pistolero" med stor succes på lån til Panionios, og i sæsonen efter var det Atromitos, der fik glæden af at leje ham, da han scorede 19 mål i 39 kampe og blev kåret til sæsonens spiller i den bedste græske liga. Olympiakos afskedigede Valverde, og i sæsonerne 2012-13 og 2013-14 scorede Mitroglou samlet 37 mål i 59 kampe for den græske klub.

Rekordbrydende hattrickhelt
Som bekendt skulle første halvdel af den forgangne sæson vise sig at blive ekstraordinær for Mitroglou, der slog flere rekorder. Den 1. september 2013 scorede han karrierens første hattrick i en kamp mod Levadiakos, og i den efterfølgende ligakamp mod Skoda Xanthi gentog han bedriften og blev dermed den første spiller til at score hattrick to kampe i træk i den græske liga. Også i Champions League scorede han et hattrick, og han blev den første græker til nogensinde at gøre det, da han nettede tre gange mod Anderlecht.

Også på landsholdet havde Mitroglou succes, da han scorede tre mål i playoff-kampene til VM mod Rumænien i november 2013. Godt nok blev hans tre mål i denne omgang ikke scoret i samme kamp, men scoringerne betød, at Grækenland kvalificerede sig til VM-slutrunden med 4-2 samlet. Kort efter blev han skadet i en Champions League-kamp mod Paris Saint-Germain, og en måned senere underskrev han en ny aftale med Olympiakos frem til 2017. Dermed var der ikke umiddelbart udsigt til et klubskifte – indtil Fulham henvendte sig og købte grækeren for en rekordbrydende sum i januar 2014.

Fiasko i Fulham
Forud for skiftet til Fulham blev Mitroglou sammenlignet med selveste Eric Cantona af holdkammeraten Roy Carroll, der mener, at der er paralleller at drage mellem grækeren og den tidligere franske stjernespiller.

- Jeg har spillet sammen med ham i to år i Olympiakos nu. Han har spillet i en stor turnering som Champions League og har scoret masser af mål for os. Han er topscorer i Grækenland, sulten og passioneret efter at spille fodbold. Eric Cantona var en utrolig spiller, blandt de bedste, men Kostas er også meget stærk. Jeg kan huske, at jeg så Cantona på tv og blev imponeret over, hvordan han holdt på bolden. Det er den type spiller, Mitroglou er, har Carroll udtalt i et interview med Radio 5.

Der har dog ikke været meget Cantona over Mitroglou i det seneste halve år – i så fald har han i hvert fald ikke fået lov til at vise det. Han tilbragte den første tid i London med at prøve at komme sig over sin knæskade, indtil han endelig fik debut i en kamp mod West Bromwich den 22. februar, hvor han fik 29 minutter på banen. I den efterfølgende kamp blev han dog igen meldt ude, og det skyldtes ikke blot en skade. Ifølge Fulham-manager Felix Magath havde Mitroglou store problemer med at vænne sig til tilværelsen i Fulham:

- Det sværeste er, at han er vant til at spille for det bedste hold i en lille liga. De var altid det bedste hold og angreb altid. Han er ikke vant til et hold, der spiller mere defensivt. Det største problem for ham er at vænne sig til det højere niveau i Premier League og til, at han skal lave defensivt arbejde, han ikke blev bedt om at lave før. Ingen kan fortælle, hvor hurtigt han udvikler og omstiller sig, sagde Magath ved en pressekonference i slutningen af februar.

Omstillingen til tilværelsen i Fulham er endnu ikke kommet. I løbet af det seneste halve år er han blevet meldt ude af den ene kamp efter den anden, mens i mellemtiden optrådte han for Grækenland. Nu tyder alt på, at han allerede har spillet sin sidste kamp for "The Cottagers".For omkring en uge siden ønskede Mitroglou ikke at udtale sig om næste sæson og fortalte London Evening Standard, at han nu blot ser frem til VM, og tyrkiske Medyaspor citerer ham for at sige, at beslutningen om at skifte til Fulham har vist sig at være "den værste nogensinde". Der mangler dog ikke interesse for Mitroglou, der kædes sammen med klubber som Galatasaray og Napoli, og som selv har meldt ud, at han har ambitioner om at spille Champions League-fodbold igen til næste sæson.

Grækenlands største offensive VM-håb
Da Magath udtalte, at Mitroglou ikke er vant til at spille for et mindre, defensivt orienteret hold, tænkte han formentlig ikke på, at angriberen tørner ud for Grækenland på landsholdsplan. De defensive grækere scorede ikke mange mål i kvalifikationen til VM, og ikke overraskende sluttede Mitroglou som græsk topscorer. Angriberen tegnede sig for fem mål, herunder de tre scoringer mod Rumænien, der sendte Grækenland til VM. Siden er der dog løbet meget vand under broen, og Mitroglous nedadgående formkurve var faktisk lige ved at koste ham en plads i den græske VM-trup. I sidste ende vurderede den græske landstræner, Fernando Santos, dog, at angriberen er i god nok forfatning til at tage med:

- Jeg var ikke hundrede procent sikker på hele truppen, indtil for et par uger siden. Mitroglou var en af dem, jeg var i tvivl om. Vi så ham spille i 30 minutter. Vi holdt nøje øje, og vi bedømte, at han er klar. Vi kigger på færdigheder og på den fysiske tilstand: Spillere, der er sikre valg, sagde Santos, da han udtog den græske landsholdstrup.

Med sin utrolige styrke, evnen til at komme forrest og højest i boksen og afslutte kynisk med både hovedet og begge ben er Mitroglou på papiret Grækenlands mest potente offensive trussel. Meget er dog afhængigt af, hvilken form han reelt befinder sig i efter det skadesplagede og mislykkede ophold hos Fulham. "El Pistolero" var manden, der sparkede Grækenland til VM, og kan han genfinde målformen, er han en trussel for enhver modstander i Brasilien.