Torsten Brix

Javier Hernández – mexicanske Solkjær

"Den lille ært" er blevet reserve-angriberen på Old Trafford, men nu venter VM for Mexico…
- Han kan blive den næste Messi, så meget talent har han. Der er ingen tvivl om, at Hernández er en meget lovende spiller. Han er fremragende. Jeg har set nogle af hans kampe på tv, og han er en fantastisk spiller…

Sådan beskrev selveste Pelé Manchester United-angriberen Javier Hernández, inden mexicanerens ankomst til Old Trafford. Ved samme lejlighed drog Manchester United-legenden Ryan Giggs paralleller mellem Hernández og Ole Gunnar Solkjær.

Fire år senere har det vist sig, at Giggs var klogere end Pelé, for ”El Chicharito” - Den lille ært - har udviklet sig til lidt af en super indskifter – ligesom Solskjær. I alt er det blevet til 34 United-mål for Hernández, og de fleste er kommet som indskifter, hvilket har en naturlig forklaring. Manchester United har simpelthen haft bedre angribere end Hernández, ligesom de havde bedre spillere end Solskjær. Fælles for dem begge har dog været, at de har levet med reserve-roller på fornemste vis og slået til, når de har fået chancen.

Den lille ært
Kælenavnet ”Den lille ært” arvede United-angriberen fra sin far, Javier Hernández Gutiérrez, der spillede 28 landskampe for Mexico, med tilnavnet "Chícharo" (Ærten).”El Chicharito” så dagens første lys i Guadalajara, hvor fodboldkarrieren også startede. Herefter tog han til Chivas Coras i Tepic og Nayarit i 2005–06 sæsonen. I 2009 sluttede han på tredjepladsen på topscorer-listen for den mexicanske liga, hvilket skulle have startet interessen fra selveste Manchester United, og den 8. april 2010 underskrev parterne en aftale.

På landsholdet fik han sin debut i september 2009 mod Colombia, og i sin første kamp lagde han op til et mål. Senere er det blevet til flere mål bl.a. to mål mod Bolivia op til VM. Ikke helt overraskende for landholdspladsen har ligget lidt i generne. For med til historien om Hernández hører også den afslutningsstærke angribers deltagelse i VM var et familie-hattrick. Til VM i Mexico 1986 var Hernández' far med og ved VM-slutrunden i Schweiz i 1954 spillede hans bedstefar – Tomas Balcazar.

Så generne fejler ikke noget, og det lignede også et røverkøb, som Manchester United og Sir Alex Ferguson havde gjort. Goals liste over de ti bedste køb i 2010/11 Premier League-sæsonen havde Javier Hernández på førstepladsen, og skal man tro Uniteds superstjerne Wayne Rooney, havde Manchester-klubben købt noget helt unikt:

- Jeg elsker at spille ved siden af Hernández – han er århundredets køb…


Den næste Hugo Sanchez - men kun reserve
Nu venter VM-2014, og Mexico hungrer efter en stabil angriber. Lige siden Mexicos Hugo Sanchez lagde støvlerne på hylden, har den fodboldtossede nation Mexico ledt efter afløseren for ”Hugoal”, og nu kan han meget vel være fundet – eller hva'?

Hernandez står overfor en meget vigtig VM-slutrunde, hvor han skal løfte sig væk fra Manchester Uniteds forfærdelige sæson, der endte med en syvende plads i Premier League, og der var heller ikke meget succes til den 175 cm høje mexicaner.

I den forgangne sæson har Hernández lavet fire mål, efter han er startet seks kampe og er blevet indskiftet hele 18 gange. Så Hernández er i indskifter-form, men anderledes har det været på det mexicanske landshold. Her har “Chiva” lavet 35 mål i 57 kampe, så nu håber Mexico på at Hernández viser landskampsform - og ikke klubform - til det forestående VM.