Fodbold nyheder

Bobby Charlton - Genopstod fra tragedien

Af Kasper Duelund Jensen

Bobby Charlton var tæt på døden, men vandt VM otte år senere. Indkast.dk giver dig noget af fortællingen om denne VM-legende.

- England slog os i 1966, fordi Bobby Charlton var lidt bedre end mig.

Citatet ovenover blev fremført af ingen ringere end Franz Beckenbauer, da han skulle give sit besyv med Vesttysklands nederlag til England i den famøse VM-finale fra 1966-slutrunden.

Bobby Charlton – Navnet spiller et puds for enhver, der følger fodboldens verden. Det er og forbliver dog på de britiske øer, at den tidligere Manchester United-profil står som en af de største legender gennem tiderne. Siden 1958 har man i England ofte forbundet Charlton med en sagnomspunden figur. Han var en person, som formåede at rejse sig fra sit mørkeste kapitel for derefter at føre England til sin hidtil eneste VM-triumf.

De umiddelbare billeder efter finale-sejren på 4-2 over Vesttyskland afslørede en meget rørt Charlton, men i virkeligheden var der en ganske fornuftig forklaring på dette. Englænderen havde nemlig slet ikke stået på Wembley den dag, hvis skæbnen havde villet det anderledes. Otte år forinden havde Charlton været udsat for en tragedie, der var tæt på at koste ham livet. En kold december-dag var det daværende Manchester United-hold, der også gik under navnet ”Busby Babes”, på vej hjem til England efter deres kvartfinale-sejr over Røde Stjerne Beograd i Mesterholdenes turnering (Champions League, red.). Hvad der startede som en glædens dag endte dog som en af de største tragedier i engelsk fodbold. Privat-flyet der transporterede klubbens spillere havde på hjemturen mellemlandet i München, men da piloten gjorde klar til afgang endte det grueligt galt. Flyet lettede aldrig og styrtede i stedet til jorden med højeste hastighed. Otte spillere mistede livet - heriblandt Charltons bedste ven på United-holdet Duncan Edwards.

Selvom Charlton overlevede katastrofen, så regnede mange eksperter med at karrieren for den unge midtbanespiller var slut. Han kunne umuligt komme tilbage på fodboldbanen efter sådan en oplevelse. Charlton modbeviste dog skeptikerne og førte i slutningen af sæsonen et reservespækket United-hold til FA Cup-finalen, hvor man dog tabte 2-0 til Bolton Wanderers.

- Se emblemet på jeres trøjer. Det er en føniks-fugl, der rejser sig fra asken.

Disse berømte ord var United-manager Matt Busbys sidste til sine spillere i omklædningsrummet inden opgøret mod Bolton. De refererede selvfølgelig til, hvor stor en præstation det havde været at nå en finale så kort tid efter holdet ellers var blevet ødelagt. Ordene tog især unge Charlton til sig, hvorefter han brugte resten af sin karriere på at repræsentere United og det engelske landshold med pragt.

På trods af Charltons mange år på Old Trafford, så vil han i de fleste englænderes øjne bedst blive husket for sine bedrifter på landsholdet. Klarest i erindringen står VM-slutrunden fra 1966. Her bar Charlton nærmest på egen hånd England til VM-guldet. Efter en formidabel indsats i semifinalen mod Portugal og Eusébio sikrede han med to mål England en plads i finalen mod Vesttyskland. Kampen blev straks udråbt til et opgør mellem Charlton og Franz Beckenbauer. Charlton trak som bekendt det længste strå, blandt andet på baggrund af den famøse 3-2 scoring fra Geoff Hurst, der kanonerede bolden ind via overliggeren. Det debatteres dog stadig i dag, om bolden overhovedet var inde over stregen.

Fire år senere rejste England som forsvarende verdensmestre til slutrunden i Mexico med håbet om at genvinde titlen. Desværre fik Vesttyskland dog revanche fra nederlaget i 1966, da de i kvartfinalen sikrede sig en flot 3-2 sejr. Kampen blev samtidig det sidste gensyn med Charlton på VM-scenen, da han umiddelbart efter turneringen trak sig fra det engelske landshold.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik