Torsten Brix

Lukas Podolski – Mål, Hilton og en kat

Tyske Lukas Podolski har ét af VM-slutrundens bedste venstreben, men den polskfødte angriber har også et stort behov for tryghed – får han det i Brasilien?
- Hvis Podolski har brug for nogen at hygge sig med, nogen der kan støtte og hjælpe ham… så kunne det være, at han skulle købe en kat.

Sådan skulle landsholdskollegaen - Miroslav Klose – have sagt om den daværende holdkammerat Lukas Podolski, der i 2008/09-sæsonen var blevet degraderet i Bayern Münchens angrebshierarki. Ind var Klose kommet sammen med Luca Toni, og den vanvittige træner Felix Magath var blevet fyret. Den nye træner var Jürgen Klinsmann, og han havde ikke meget tiltro til Lukas Podolski – efter sydtyskerne netop var sluttet på den historisk dårlige fjerdeplads i Bundesligaen. Dermed blev den 182 cm høje angriber gjort til syndebuk, og det var en dårlig cocktail for den unge angriber – uden den stærke mentale side.

Podolski er lidt af en tryghedsnarkoman og efter en skuffende periode i FC Köln endte venstrekanten “familiære” forhold i Arsenal. Landsmanden Per Mertesacker er naboen i Hampstead, men derudover har Arsenal-truppen sidenhen også fået andre tyske spillere, som Mesut Özil samt de unge Serge Gnabry og Thomas Eisfeld. Derudover er Podolski også en del af en “polsk” kvartet. Podolski har polske rødder, og på det tyske landshold skulle han ofte tale polsk med angrebskollegaen Klose, så modstanderen ikke skulle kunne forstå dem. I Arsenal er målmændene - Szczesny og Fabianski – fra Polen, mens både Koscielny og Podolski har polske rødder.

Lukas Podolski er født i Gliwice nær Katowice, men forældrene imigrerede til Tyskland allerede, da Lukas var to år. Seks år gammel begyndte han at spille fodbold i FC Bergheim, indtil han i 1995 kom til FC Køln. I 2003 var han stadig en del af klubbens ungdomshold, men svigtende resultater og dårlig økonomi fik førsteholdets-træner, Marcel Koller, til at invitere det unge talent op i førsteholdstruppen. Kort efter, den 22. november 2003, fik han sin debut for "gedebukkeklubben". Han kunne dog ikke forhindre, at Køln rykkede ned i 2. bundesliga, selvom han scorede 10 mål i sine første 19 bundesligakampe.

Allerede i 2004 gjorde han sin entre på det tyske landshold, og flere topklubber viste interesse for den unge angriber. Han blev dog i Køln, som han hjalp til oprykning ved at score 24 mål i sæsonen 2004-05. På trods af opholdet i 2. Bundesliga forblev han en del af det tyske landshold, og forventningerne var store, da Køln atter rykkede op. Podolski var udset som holdets redningsmand – en rolle, som han ikke befinder sig særlig godt i.

Det gik da heller ikke, og sæsonen 2005-06 endte med endnu en nedrykning. For at bevare sin plads på landsholdet måtte han videre, og flere klubber var ude efter ham, men som så mange andre tyske stjerner endte han i Sydtyskland hos mægtige Bayern München. Han fik debut 11. august 2006 i 2-0 sejren over Borussia Dortmund. Opholdet hos sydtyskerne blev dog aldrig den ventede succes. Det blev bl.a. spoleret af en ankelskade forårsaget under træning af holdkammeraten Mark van Bommel, mens angrebsduoen Toni/Klose også havde den største indflydelse på Podolskis manglende spilletid og succes.

I 2009 sluttede opholdet hos de tyske giganter. 1. juli vendte han hjem til Køln på en fireårig kontrakt. Ifølge rygterne lå prisen på omkring 100 millioner kroner. Det samme som Bayern i sin tid havde betalt for "Prinz Poldi". Hjemvendt fra det sydtyske havde Podolski ikke den bedste sæson for Køln. Det blev kun til tre mål i hele sæsonen. I sæsonen 2010-11 scorede han dog sit mål nr. 50 i Bundesligaen, og det blev til i alt 13 scoringer og syv assists. I vinter-transfervinduet 2011 var han allerede rygtet til "The Gunners", men først 30. april 2012 blev handelen officielt bekræftet, og Podolski virkede glad fra starten.

- Premier League er den bedste liga i Verden. Du har de bedste hold, der bliver spillet god fodbold, tilhængerne er med, stadions er nye, og de er altid proppet. På forhånd havde jeg talt med Per Mertesacker om Arsenal, men det var min egen beslutning at komme hertil, og den er jeg glad for… Jeg ved faktisk ikke, hvad der skete i Bayern. Det var hårdt for mig, for man spiller ikke mange kampe. Trænerne gav mig ikke chancen for at vise, hvor god jeg kunne være for dem, så det var svært. Jeg var 21 år og i en stor klub. Det havde jeg ikke prøvet før. Jeg vidste, at jeg kunne have gjort det bedre i Bayern, men jeg tog tilbage til Köln, for mig skal det være sjovt at spille fodbold.

Sådan husker Podolski tilbage på tiden i Bayern, mens han i 2007, da han stod i situationen, sagde til Süddeutsche Zeitung:

- Jeg er ikke nogen bænke-spiller, for der er stor forskel mellem bænken og at spille fast. Det handler om tillid, selv om jeg godt ved, hvordan denne klub fungerer, hvordan du altid skal bevise dig selv på ny i kamp efter kamp. I Bayern er 100 procent ikke nok. Så scorer man to mål mod Bolton i UEFA Cuppen, og alt er godt, men næste lørdag får man kun en halvleg mod Stuttgart, og så er det slut. Så er det tre kampe i træk på bænken, og det er ondt. Man kører hjem efter kampen, og man føler sig bare tom. Man føler sig overflødig…

Pudsigt nok var den mentalt svage Podolski overflødig i Bayern, men han har altid været fast mand på det tyske landshold – også da han spillede i den næstebedste tyske fodboldrække. Debutten kom 6. juni 2004 mod Ungarn under EM - han var da 19 år gammel og truppens yngste spiller. VM 2006 i hjemlandet Tyskland blev en stor succes for Podolski. Sammen med Miroslav Klose dannede han fast angrebspar hos tyskerne. Klose blev turneringens topscorer, og Podolski nettede selv tre gange. Han blev senere kåret som turneringens bedste unge spiller foran bl.a. Lionel Messi.

I kvalifikationsrunden forud for EM 2008 blev han den kun fjerde tysker til at score fire mål i en kvalifikationskamp. Modstanderen var ganske vist upåagtede San Marino, men med scoringerne sluttede han sig til stjernespillere som Gerd Müller, Michael Ballack og Mario Gómez. Så i Polen sidder den tidligere landstræner Pawel Janas sikkert og fortryder, at han ikke sidst i 2003 foretog et telefonopkald til Podolski.

Polske medier havde opfordret ham til opkaldet, men Janas afviste det med henvisning til, at Polen allerede havde bedre angribere. Han så ikke nogen grund til at ringe til en mand, der kun havde optrådt et par gange i Bundesligaen…

Så Podolski har været meget igennem i sit blot 28-årige liv. Det er blandt andet blevet til 111 landskampe siden debuten i 2004, men det tal vil – med stor sandsynlighed – vokse henover sommeren.

Podolski har nemlig på det seneste vist god form for Arsenal, og blev blandt andet dobbelt målscorer mod slutningen af sæsonen i Premier League-kampene imod Hull og West Ham. I disse kampe viste han sit unikke venstreben, der har været stærkt medvirkende til at den flotte statistik i denne PL-sæson, hvor 44 % af tyskerens afslutninger indenfor målrammen er gået ind, og det er ikke kun i London – at han er populær. Berømtheden Paris Hilton har tidligere beskrevet Podolski på følgende måde:

- Jeg synes, at Lukas Podolski ser utrolig godt ud, og er en dygtig fodboldspiller.

Det kan næsten forekommer underligt, at Podolski ofte virker selvtillidsforladt – med sådan en udtalelse, men det lave selvværd kan også hænge sammen med den omrejste tysker bare er tryghedsnarkoman - så måske skulle han købe en kat…