Mads Dornfeldt

Mario Balotelli - Gal eller Genial?

Den italienske "Super Mario" er utvivlsomt en dygtig fodboldspiller, men er der overhovedet plads til hans karakter hos det italienske landshold?
Der har været op- og nedture i hele Mario Balotellis liv. Som tre-årig måtte hans biologiske forældre overdrage "Super Mario" til en plejefamilie, nemlig Balotelli-familien. Inden da hed han Mario Barwuah, og var barn af to immigranter fra Ghana. Men 15-årig slog Mario Balotelli til i den lokale klub Lumezzane, som lå i Serie C1. Her nåede Balotelli to kampe på førsteholdet, inden der var bud efter ham fra en af verdens bedste klubber.

I 2006, da Mario Balotelli stadigvæk var 15 år, fik han tilbud fra Barcelona, der gerne ville se den unge ghaneser an, men Balotelli skuffede svært i Barça, og måtte tage skuffet hjem. Der gik dog ikke længe, inden en ny chance blev givet. Det italienske storhold, Inter, købte nemlig en halvpart i Balotelli, der imponerede nok til, at han blev købt fri af Inter i år 2007.

I perioden 2007-2010 spillede Balotelli 59 ligakampe for Inter, og det blev da også til 20 mål fra angriberen, der officielt blev italiener i 2008, da han fyldte 18 år. "Balo" blev dog aldrig en rigtig succes i Inter. Flere gange var han udelukket af truppen, fordi Balotelli ikke kunne overholde klubbens regler, og det hele kulminerede, da Balotelli iført en AC Milan-trøje gav et landsdækkende interview.

Fansene havde fået nok, og selvom Balotelli fik en pæn sjat kampe efter episoden, så var det et spørgsmål om tid, før Balotelli forsvandt fra Inters holdkort. Skiftet kom i 2010, da Roberto Mancini blev genforenet med Balotelli i nyrige Manchester City. Det samme år fik Balotelli også debut for Italien, og det så for alvor ud til, at Balotellis karriere ville tage fart.

I Manchester City var det som om, at Mario Balotelli var to forskellige personer. Han viste kontinuerlig målfarlighed, men kort efter at have scoret sit første mål i Premier League, blev Balotelli smidt ud, fordi han havde opført sig voldeligt overfor en modspiller.

I 2010 blev Balotelli desuden kåret til årets "Golden Boy", som er prisen til den bedste spiller under 21. Til trods for de fine udmærkelser var der stadig store problemer med disciplinen, og flere røde kort blev givet til Balotelli, der konstant skabte historier. Balotellis ry blev ikke bedre af, at han brændte sit hus ned med fyrværkeri, totalsmadrede sin dyre luksus-bil, og kastede dartpile efter ungdomsspillere. City havde fået nok og tildelte flere bøder til Balotelli, der i 2012 hev Manchester City i retten, men det endte med, at Balotelli accepterede bøderne.

I 2013 vendte han hjem til hjemlandet, Italien, men her er problemerne ikke udeblevet. Senest er Balotelli kommet i søgelyset for at tale skidt om dommerne i Serie A samt for at have givet en sviner til de eksperter, der har kommenteret negativt på hans spil.

Italiens landstræner, Prandelli, har før givet udtryk for, at han ikke ønsker ballademagere i sin trup, og der spekuleres i, om Italien vil foretrække at gøre brug af Ciro Immobile, der er topscoreren i Serie A.

Balotelli var dog én af Italiens helt store stjerner under EM i 2012, hvor han blandt andet sendte Tyskland ud med to mål efter en jubelscene, der senere er blevet verdenskendt. I hans 29 landskampe er det blevet til 12 mål i alt, så Balotelli vil uden tvivl være en styrkelse af Italiens trup, men er der plads til en ballademager, som Balotelli hos de ellers så kontante italienere? Én ting er dog sikker: VM bliver mere underholdende med en spillertype som Mario Balotelli.