Fodbold nyheder

München 1958 – hvad skete der?

Af Anders Fjord Hansen

I dag er det 65 år siden, at det fly, der skulle fragte Manchester United hjem fra en europæisk kamp i Beograd, styrtede ned i München. Indkast.dk tager et nærmere kig på ulykken, og hvem vi mindes i dag.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den 6. februar 1958 er en sort dag i Manchester Uniteds historie. Et yderst lovende United-hold, spækket med engelske talenter, var på vej hjem til Manchester fra en europæisk pokalkamp i Beograd på netop denne dato. Spillere, trænere og journalister fløj i fællesskab fra Beograd til München, hvor flyet skulle tankes op inden turen gik til Manchester.


To gange forsøgte flyet at lette, men uden held, og da flyet, for tredje gang, forsøgte at stige til vejrs indtraf ulykken. Flyet styrtede ned og 21 mennesker blev dræbt på stedet. Flyets kaptajn Kenneth Rayment døde tre uger senere, og United-spilleren Duncan Edwards, som utvivlsomt var en af Englands mest lysende stjerner, døde på hospitalet 15 dage efter ulykken.

Målmanen Harry Gregg overlevede styrtet og slap ud fra flyvraget, men vendte hurtigt tilbage for at hjælpe de overlevne i sikkerhed. To United-spillere, Johnny Berry og Jackie Blanchflower, kom aldrig til at spille fodbold igen.

Den daværende United-manager Matt Busby var hospitaliseret i to måneder, hvorefter han vendte tilbage til sine pligter i Manchester United. Han fik genopbygget United-holdet og gjorde dem til Europas bedste, da de overvandt Benfica på Wembley i den europæiske cup-finale i 1968. Bobby Charlton og Bill Foulkes overlevede begge flystyrtet og var en del af det United-hold, der slog Benfica på Wembley 10 år efter den tragiske ulykke.

Den 6. februar 1958 er i sandhed en sørgelig dag i Manchester Uniteds historie, men den markerer samtidig evnen til at rejse sig og vende tilbage endnu stærkere, som efterhånden er blevet symbol med klubben.

Mere om Manchester U

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik