Rasmus Stegmann

André Villas-Boas: En usandsynlig træner

Bliv klogere på Tottenhams alternative manager, André Villas-Boas.
Når en professionel fodboldsspiller stopper karrieren, er det oftest den logiske vej at fortsætte som træner eller anden form for administrativt personel. Et godt eksempel på netop dette findes der mange af, og man skal ikke længere end til Swansea for at se et dansk eksempel på dette. Logikken må være, at med en karriere som professionel fodboldsspiller i bagagen, har du den fornødne erfaring til at blive en professionel træner. I mange tilfælde er det lidt hip som hap, men der findes også f.eks Pep Guardiola, der har haft succes både som træner og som spiller. Men hvad så hvis man aldrig har været professionel fodboldsspiller? Kan man så overhovedet træne et tophold?

Et mønster er til for at blive brudt, og en træner der har formået dette, er den kun 35-årige portugiser, André Villas-Boas. Han er den nuværende manager for sidste års nummer fem i Premier League, Tottenham Hotspurs. Tidligere har han nydt stor succes i FC Porto, og han havde en kort periode i utålmodige Chelsea. Han er en interessant træner, netop fordi han er kommet ind i topfodbolden via andre veje, end de fleste har benyttet sig af. Udover dette, så overtog han trænersædet i Porto som blot 33-årig - efter kun 23 liga-kampe som professionel træner for klubben Academica Coimbra.

Hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

For at tage det helt fra starten:

Luís André de Pina Cabral e Villas-Boas blev født i Porto den 17. Oktober 1977. Fordi hans farmor var fra Stockport, har han snakket flydende engelsk siden barndommen. Tilfældigheder fik ham ind i fodboldverdenen, da han som 16-årig boede i samme lejlighedskompleks som Sir Bobby Robson – daværende træner for Porto. Dette hjalp ham til at få et job i Portos talentspejder-afdeling, hvor han imponerede med sin taktiske forståen og sin udformning af talent-rapporter. De næste par år gik med at opgradere hans licens, så han til sidst opnåede et UEFA Pro License. Herefter fik han sit første trænerjob som træner for De Britiske Jomfruøer som kun 21-årig. Det varede dog kort, og han vendte tilbage til Porto hvor han begyndte at arbejde som assisterende manager under José Mourinho. Da Mourinho skiftede til Inter og Chelsea, fulgte Villas-Boas med.

I begyndelsen af 2009-2010 sæsonen forlod han Mourinhos team for at forfølge en karriere som manager. Han fik et job hos Academica Coimbra, der fyrede deres daværende træner, da de lå til nedrykning - uden en eneste sejr i sæsonen. Det lykkedes ham at vende skuden, og sikre dem overlevelse med en 11. plads – samt en plads i semifinalen i pokalturneringen. Denne succes skyldtes hans implementering af et nyt system, og denne nye og attraktive fodbold fik folkene i Porto øjnene op for.

Allerede den 2. Juni 2010 skrev Villas-Boas kontrakt med FC Porto, og det var starten på, hvad man i særdeleshed må kalde en succesrig tid. Han var kun i Porto én sæson, men da han skiftede til Chelsea havde han vundet den portugisiske liga, den portugisiske pokal samt Europa League. Han afsluttede sæsonen med 84.48 procent vundne kampe.

Chelsea købte Villas-Boas fri for en kompensation på over 100 millioner den 22. Juni 2011, der samtidig gjorde ham til verdens dyreste træner. Tiden i Chelsea var ikke en dans på roser, og svingende resultater gjorde, at han til sidst fik sin kontrakt ophævet. Hans forsøg på at spille et anderledes system, og bygge klubben op omkring yngre spillere, passede ikke ledelsen, der er notorisk kendte for at være meget resultatorienterede. Roberto di Matteo overtog trænersædet, vandt Champions League, og måtte se sin kontrakt ophævet sæsonen efter, men det er en anden historie.
Villas-Boas stod nu uden job, men det skulle kun vare indtil sommeren, hvor chok-fyringen af Harry Redknapp i London-klubben Tottenham Hotspur efterlod et trænersæde åbent. Sidste sæson taler for sig selv, og Tottenham har nu den ærgerlige rekord, at være den klub der nogensinde har opnået flest point i Premier League – uden at kvalificere sig til Champions League. En ambivalent succes for klubben, men han har fået muligheden for at fortsætte sit arbejde næste sæson. Af relevante hændelser i klubben sidste sæson, som man kan takke Villas-Boas for, er bl.a, at han gav Bale en meget friere rolle, end han havde under Redknapp. Denne beslutning har gjort, at Bale havde en kanon-sæson, og at han nu ligger i forhandlinger med Real Madrid om måske at blive den dyreste spiller – nogensinde. Udover det, er Villas-Boas den første Tottenham-manager, der vinder på Old Trafford - i 23 år.

Hvad fremtiden vil bringe, er svært at forudse, men Villas-Boas er stadig meget ung, og har opnået meget. Om end man kan diskutere, om han ikke stadig har meget at lære, så har han rig mulighed for det, taget hans alder i betragtning. At han skiller sig så meget ud fra andre trænere, gør, at han er et friskt pust ind i den moderne fodbold, og en forudsigelse ville nok være, at han kommer til at hænge ved i mange år endnu. Hvis ikke i Tottenham, så måske i en mindre – eller en større – klub.