Fodbold nyheder

Sami Hyypia – loyal klassetræner i svøb

Af Torsten Brix

Den høje finne er kendt for sine 318 kampe for Liverpool, men måske skal vi til at kende ham for sine træner-færdigheder. Sidste sæson stod Hyppia bag den største overraskelse i Bundesligaen… Indkast.dk kigger frem mod weekendens Bundesliga-start.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den 1. april 2012 var der faktisk mange, der troede, at det var en ”Aprilsnar”, da Leverkusen offentliggjorde, at den store Bundesliga-klub havde fyret Robin Dutt, og i stedet ansat reserveholdstræner - Sami Hyypia – sammen U19-træneren Sascha Lewandowski, men det viste sig faktisk at være en fantastisk idé.


De meget uerfarne trænere overtog et Bundesliga-hold, der havde tabt fire kamp i træk og var slået ud af Champions League efter et samlet 2-10 nederlag til Barcelona, men de dårlige resultater blev hurtigt ændret – med det nye trænerteam.

Af de resterende seks kampe blev det til fire sejre og to uafgjorte, men ikke nok med det. Den efterfølgende sæson - og den netop afsluttede - spilede Leverkusen så stærkt, at holdet kun sluttede ét sølle point efter stærke Dortmund, og bronzemedaljerne gjorde også, at Leverkusen i den kommende sæson skal prøve kræfter med Champions League.

Op til denne sæson er Lewandowski returneret til rollen som ungdomstræner, så nu skal Hyypia have ansvaret alene, og dermed fortsætter den kometkarriere, som han er startet på. Hyypia er kun 39 år og kan tilslutte sig en lang række af meget unge Bundesliga-trænere med en spændende fremtid. Men hvordan er Hyypia som træner? – for at finde svaret på dette, skal vi tilbage til hans aktive karriere.


Adriaanse åbnede for skiftet til Liverpool, men stilen blev holdt ved lige
I 1995 var Sami Hyypia til prøvetræning i Newcastle, men Kevin Keegan afviste den 196 cm høje forsvarsspiller, der i stedet havnede hos Willem II og den kontroversielle træner – Adriaanse.


Ifølge bulletinerne fra Holland var Willem II-træneren urimelig hård, og hans træning er blevet brugt som skrækhistorier for de til tider forkælede fodboldsspillere. Dette lappede de daværende Willem II-spillerne – og i særdeleshed Hyypia - dog i sig, og de frembragte gode resultater for den lille klub. I den første sæson sluttede de på femtepladsen i den bedste hollandske fodboldrække, og i 1999 endte de i Champions League, efter de havde vundet sølvmedaljerne i Holland.

Denne bedrift skaffede Hyypia et drømmeskifte til Liverpool, men han glemte aldrig Adriaanse og dennes hårde facon – hvilket han også skulle bruge på nutidens Leverkusen-spillere.


Drengedrøm for stor fan
Gennem hele sit liv har Hyypia været en stor fan af Liverpool, og derfor var skiftet til Anfield et sandt drømmeskifte, men det kom faktisk på plads på forunderligvis. Midtvejs i 1998/99-sæsonen manglende Liverpool en midterforsvarer, så en hollandsk kameramand gav klubben et tip om Hyypia, hvilket endte med, at Gerard Houllier købte Liverpool-legenden for bare 22 millioner kroner.

Igennem tiden er Hyypia flere gange blevet kåret til ét af de bedste indkøb i Premier Leagues historie. Årsagen til dette skal naturligvis findes i, at den store forsvarsspiller kom til at danne et godt makkerpar med Jamie Carragher i det centrale forsvar - efter den lokale Carragher var blevet rykket ind fra højrebacken.

I 2005 vandt Liverpool som bekendt Champions League på dramatisk vis, men glem nu ikke at Liverpool igennem turneringen havde et meget stærkt forsvar. I de seks gruppe-kampe mod Monaco, Deportivo La Coruña og Olympiakos samt de efterfølgende seks knockout-kamp imod Juventus, Chelsea og netop Leverkusen blev der kun scoret seks mål imod Liverpools forsvar. Altså et halvt mål i gennemsnit imod Garragher/Hyypia – hvilket må betegnes som høj klasse i den store turnering. Et af de få mål var faktisk et selvmål af Hyypia i kvartfinalen mod Juventus…


Ishockeyspilleren, der fik en lang landsholdskarriere – i fodbold
Som knægt var Hyypia en ganske god ishockeyspiller, men hans fodboldglade forældre fik ham overbevist om, at han skulle satse på fodbolden fremfor pukken. Irma Hyppia var en solid målmand, mens farmand Jouko – ligesom Sami - spillede i det centrale forsvar, men ingen tvivl om at det hårde spil fra ishockey har været noget, som den hårdt kæmpede Hyypia har brugt i sin aktive fodboldkarriere.

Som 19-årig fik Hyypia debut på landsholdet, hvor det blev til 105 kampe for Finland, hvilket kun er overgået af Liverpool-holdkammeraten Jari Litmanen. Finland er også en fodboldnation, hvor man ikke er bleg for at spille i ”Kansas-tøj”, og sådan er det også i Leverkusen.


Brugt få penge – men skabt gode resultater
I den flotte sæson som Leverkusen lige har afsluttet, brugte Leverkusen færre penge end hold som HSV, Gladbach, Wolfsburg og Hoffenheim, men trods dette sluttede Hyppias tropper over dem i stillingen. Holdets store profiler i den sæson var Stefan Kiessling og Andre Schürrle. Sidstnævntes præstationer gjorde, at han blev solgt til Chelsea for 180 millioner kroner, men minutter efter, at Schürrle var sendt til London, hentede Hyypia en erstatning, da Heung Min Son blev købt i HSV – for 100 millioner mindre.

Den alsidige angriber skal nok hjælpe til i Leverkusen-offensiven, men det er ikke så overraskende – taget trænerens historik i betragtning, at holdets styrke ligger i defensiven. I sidste sæson blev der kun scoret 39 mål i 34 Bundesliga-kampe – det næstebedste forsvar kun overgået af Bayern Münchens vanvidssæson.

Kan Leverkusen fortsætte det niveau – og holde på målmaskinen Kiessling – vil Hyypias tropper blive et spændende bekendtskab både i Bundesligaen og i Champions League. I karrieren var den blonde finne meget loyal overfor de klubber, som han spillede for, og det virker til, at det vil han fortsat være som træner. Flere Premier League-klubber har vist interesse for ham, men til det har han svaret:

- Der er ikke meget negativt i dette job, så hvorfor skulle jeg overveje at skifte i sommerpausen. Min aftale løber i tre år, og skriver jeg under på en kontrakt for tre år – så bliver jeg i klubben i tre år…


Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik