Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Rune Gjerulff Petersen

Moussa Sissoko – "Magic Mo"

Moussa Sissoko er blandt de seneste skud på stammen af robuste, kraftfulde offensive midtbanespillere, der fungerer med stor succes i Premier League. Indkast.dk tegner her et portræt af Newcastle-spilleren.
Det er den 2. februar 2013, og Newcastle spiller hjemme mod Chelsea foran et propfyldt St. James' Park. Efter 61 minutter kommer hjemmeholdet bagud, da Juan Mata scorer til 2-1, og mange begynder at indstille sig på en sejr til 'The Blues'. Hos Newcastle er der imidlertid en mand, der ikke er indstillet på et nederlag - holdets nye nummer syv, Moussa Sissoko.

Den franske landsholdsspiller, der netop er kommet til klubben fra Toulouse, er overalt på banen og udfordrer konstant Chelsea-spillerne med sin imponerende fysik, utrolige fart og dynamiske spillestil. Syv minutter efter Matas scoring gør Sissoko det til 2-2, og tilskuerne er ellevilde, men han stopper ikke der. Få minutter før tid stormer han frem på midtbanen og hamrer kuglen ind bag Petr Čech til 3-2, da han sparker første gang på et oplæg fra Davide Santon. Kort efter lyder slutfløjtet fra kampens dommer, Howard Webb, og Sissoko modtager sin fortjente hyldest på stadion. Den aften var ingen i tvivl om, at en ny Premier League-stjerne var blevet født, men samtidig var en drøm blevet til virkelighed for en jordnær fyr fra en forstad til Paris med et magisk fodboldtalent.

Fodbold som nøglen til et bedre liv
Moussa Sissoko blev født i 1989 og voksede op i et fattigt område i en forstad til Paris, hvor han boede med sine malisiske forældre og tre søstre. Sissoko brød sig aldrig om området, og han gjorde det allerede i en tidlig alder til sin mission at skabe et bedre liv for sig selv og sin familie gennem fodbolden:

- At bo i dette område bevirkede, at jeg brændte endnu mere for at få succes. Jeg indså hurtigt, at fodbold kunne skabe et meget bedre liv. Jeg anså det for at være min opgave at forsøge at få min familie ud af dette rod, fortæller Sissoko i et eksklusivt interview med den franske avis, La Dépêche.

Allerede som seks-årig blev Sissoko en del af det nærliggende akademi, Espérance Aulnay, hvor han - med undtagelse af et to-årigt ophold hos Red Star Paris - tilbragte sine helt unge år på fodboldbanen. I 2003 valgte en 13-årig Sissoko, at det var tid til at prøve lykken hos en professionel klub, og han tog derfor turen sydpå, hvor det lykkedes ham at få en ungdomskontrakt i Toulouse. Her spillede franskmanden på akademiholdet med de senere holdkammerater, Cheick M'Bengue og Étienne Capoue, inden han slog igennem på reserveholdet i løbet af sæsonen 2006/07.

Sissoko imponerede hurtigt, og der gik ikke længe inden klubber som Liverpool og Bolton meldte sig interesserede i franskmanden. Den dengang 17-årige Sissoko drømte om at spille i Premier League, men valgte alligevel at fortsætte karrieren i Frankrig, hvor han blev belønnet med sin første professionelle kontrakt hos Toulouse halvvejs gennem sæsonen 2006/2007.

Stjerne i Toulouse
Op til den kommende sæson blev Sissoko kørt i stilling til førsteholdet, og den 4. august 2007 fik han debut i en kamp mod Valenciennes. I sin første sæson på seniorholdet spillede Sissoko primært defensiv midtbanespiller, men da Achille Emna skiftede til Betis i 2008, valgte den nye træner op til sæsonen 2008/09, Alain Casanova, at bruge Sissoko på Emanas plads som boks-til-boks-midtbanespiller. Positionen gav Sissoko mere lov til at støde med frem, hvilket passede ham endnu bedre, og han blev en nøglespiller på det Toulouse-hold, der endte på en flot fjerdeplads i Ligue 1.

Sissokos fremragende præstationer gik ikke ubeset hen, og igen var flere klubber - primært fra Premier League - interesserede. Denne gang gik især Tottenham benhårdt efter at sikre sig Sissoko, men Toulouse ønskede ikke at give slip på holdets guldfugl - heller ikke selvom Spurs, ifølge Daily Mirror, bød 105 millioner kroner på midtbanespilleren.

Efter at have spillet på samtlige af Frankrigs ungdomslandshold debuterede Sissoko endelig for A-landsholdet i oktober 2009. Selvom han i sidste øjeblik blev valgt fra til VM-slutrunden i 2010, begyndte han langsomt at blive mere og mere fast inventar i landsholdstruppen, omend han havde svært ved at tilkæmpe sig en plads fra start på det stjernespækkede, franske mandskab.

Sissoko fortsatte arbejdet på Toulouses midtbane i de efterfølgende sæsoner, hvor han primært vendte tilbage til sin gamle rolle med mange defensive pligter, og efterhånden begyndte franskmanden at tænke på, hvordan han skulle bringe karrieren et skridt videre. I løbet af sommeren 2012 var Newcastle én af mange interesserede klubber, der ønskede at hente Sissoko, men Toulouse var ikke meget for at give afkald på ham. Som bekendt valgte den franske klub for år tilbage at afvise et tilbud på over 100 millioner kroner for Sissoko, og da klubben samtidig ønskede at holde på holdets store profil, påklistrede Toulouse ham et højt prisskilt, selvom han kun havde kontrakt frem til sommeren 2013.

Franskmanden begyndte imidlertid at blive utålmodig, og i vinterens transfervindue tvang han endelig skiftet til Premier League og Newcastle igennem. Midtbanespilleren gav endda efter sigende afkald på en "signing on fee" fra sin nye klub for at kunne slutte sig til Newcastle, der betalte sølle 16 millioner kroner for at hente ham til den voksende franske koloni på Tyneside på en seks et halvt år lang kontrakt.

Øjeblikkelig succes på Tyneside
Sissoko trådte med det samme ind på Newcastles hold, hvor han med en assist havde en central rolle i debutkampen mod Aston Villa, der endte 2-1 til 'The Magpies'. Det var dog en Sissoko i en mere offensiv rolle, end den store midtbanespiller var vant til i sin tidligere klub, hvor han grundet sit store defensive ansvar havde relativt dårlige betingelser for at udfolde sig fremad banen. I kampen efter optrådte han igen i positionen som offensiv midtbanespiller lige bag den enlige angriber, Papiss Cissé, og her var Sissoko som bekendt nøglen i en af de helt store Newcastle-præstationer i denne sæson, da han med to scoringer sørgede for en 3-2-sejr over 'The Blues'.

Franskmanden fortsatte med at gøre en god figur, og Sissoko var igen på pletten med en scoring, da Newcastle besejrede Southampton et par uger efter. I slutningen af sæsonen faldt han en smule i niveau, men det skal ses i lyset af, at han spillede for et Newcastle-mandskab, der generelt havde store spillemæssige problemer i slutsæsonen. Derudover lignede Newcastle-manageren Alan Pardews beslutning om at rykke Sissoko ud på kanten i flere af de næste kampe en taktisk brøler, da franskmanden slet ikke kunne udnytte sine kompetencer, når han spillede op af linjen. Med tre kampe igen løb Sissoko ind i en skade, der betød, at franskmanden ikke ville kunne komme yderligere i aktion i denne sæson, og hvad der begyndte så godt fik altså en lidt ærgerlig slutning.

Sissoko fik dog mere end bevist sit værd, da han med det samme blev et kæmpe hit på den offensive midtbane - noget, der ikke overrasker Philippe Auclair, som er fodboldekspert hos France Football:

- Tidligere blev Sissoko aldrig rigtigt brugt på sin rigtige position. Nogle gange lå han til højre, men oftest blev han brugt som en nummer seks eller nummer otte ved siden af Etienne Capoue. Jeg kan huske, at jeg talte med Jean-Michel Larque, den tidligere anfører for Saint-Etienne, som er en respekteret fodboldekspert i Frankrig. Vi snakkede om Sissoko, og Jean-Michel sagde: "Det er spild af talent, fordi den her gut har kvaliteterne til at være meget mere end en defensiv spiller, der slår modstandernes spil i stykker", siger Auclair ifølge Premier Leagues hjemmeside og fortsætter:

- Han gør det meget bedre i en fremskreden position. Jeg vil ikke sige, at det er en kæmpe overraskelse, at han har fået succes i Newcastle, for folk i Frankrig har kendt til hans kvaliteter i lang tid. Han er bare aldrig tidligere blevet brugt i en position, hvor han rigtigt kan udfolde sig.

Den franske landstræner, Didier Deschamps, har siden udtalt, at han ikke mener, at Sissoko bør bruges i en så offensiv rolle, og at Newcastle-spilleren må indstille sig på en mere defensiv rolle på landsholdet. Selv er Sissoko glad for rollen som dynamisk drivkraft på den offensive midtbane, som han er blevet tildelt i Newcastle, men generelt spiller han der, hvor han får besked på, og gør sit bedste lige meget hvad:

- Hvad enten det er som 10'er, 6'er eller på højrekanten, går jeg på banen for at gøre mit bedste. Jeg kæmper for holdet. Siden jeg er ankommet, har jeg spillet lidt mere som en 10'er. Det kan jeg godt lide, da jeg har mere frihed til at gå både til højre eller venstre eller sågar hjælpe i defensiven, hvis det er nødvendigt. Det er den bedste position for mig, når jeg har den fleksibilitet, men lige meget hvor jeg spiller, er det vigtigste at gå ud og hjælpe holdet. Det er, hvad der gør mig glad, konstaterer Sissoko ifølge Daily Mirror.

At bruge en robust offensiv midtbanespiller er blevet populært i Premier League, hvor det har vist sig effektivt for flere klubber, som eksempelvis Everton, der nyder godt af Marouane Fellaini, og Manchester City, der af og til skubber Yaya Touré frem i en lignende rolle. Set i lyset af dette samt Sissokos øjeblikke succes efter sin ankomst til England, kan man derfor undre sig lidt over, hvorfor Deschamps ikke lader til at være åben for at eksperimentere med Sissoko i den position, hvor han efter eget udsagn er bedst.

Lige meget hvor på banen Sissoko spiller, bliver han i al fald en interessant spiller at følge til næste sæson, hvor han og de andre Newcastle-indkøb fra januar måned må forventes at have vænnet sig lidt mere til Premier League. Hos Newcastle-fansene er han allerede en favorit, og ifølge Auclair nyder Sissoko også selv den store scene foran 50.000 tilskuere, der allerede er begyndt at synge sange om den magiske fyr fra en fattig forstad til Paris: Mo, Mo, Mo, He's magic, You know, You'll never get past Sissoko!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER