Torsten Brix

Lynge Jacobsen – en ærlig guttermand

Siden AaB's afgående sportsdirektør var en lille knægt har han tilbragt det meste af sin tid omkring fodboldklubben, som han holder så utrolig meget af.
Når Superligaen starter op igen efter sommerferien, bliver det uden én af de største profiler udenfor banen. For i vinterpausen bestemte sportsdirektør Lynge Jakobsen sig for at stoppe i sommerpausen, og dermed bliver der skabt et gigantisk hul for Limfjordsklubben.

Sportsdirektøren har nemlig været en afgørende faktor for AaB's to mesterskaber og det efterfølgende Champions League-eventyr efter sin ankomst i 1996, men før dette bankede der også et glødende AaB-hjerte bag en lille knægt i Aalborgs Øgade-kvarter. Lynge Jakobsen er nemlig opvokset i Lollandsgade, og som 6-7 årig startede han med at cykle 3-4 kilometer igennem Aalborg for at komme til træning i AaB.

Som aktiv fik Lynge Jakobsen en rimelig karriere, men fodbolddanmark kender den folkekære fodboldboss fra tiden som sportsdirektør i AaB. Jobbet fik han i 1996, efter hans ven – Børge Bach – ville ansætte en sportskyndig til at varetage de opgaver, sådan at Bach kunne tage sig af den kommercielle del. Det var ikke nogen dårlig ide…

For med humor, stor klubkærlighed, ærlighed, ansvarlighed og en stor personlighed er Lynge Jakobsen og AaB sammensmeltet til et unikt makkerskab, som nok aldrig kan blive gentaget i Aalborg. Sportsdirektørens eftermæle kommer til at være det flotteste i nyere dansk fodboldhistorie, for imens andre fodboldbosser som Per Bjerregaard og Flemming Østergaard har regeret på samme tid som nordjyden, er de ikke stoppet på det korrekte tidspunkt.

Eftermælet af Lynge Jakobsen vil blive et billede af en hyggelig, ansvarlig og oftest meget fattet klubleder – der har udviklet AaB igennem 17 år. Nordjyden har dog temperament, som da Indkast.dk forsøgte at opspore et transferrygter, mens Lynge var i Italien. Men den varme bil, konen i baggrunden og en udenlandsk GPS gav et billede af en ferierende – og noget hidsig - Lynge, der i hvert fald ikke var på jagt efter nye spillere. Efter et par minutter tilfaldt Lynge dog – ligesom bilen – en normal temperatur, og som altid tog han sig tid til pressen, og dermed de mange fans og sponsorer, som han plejede så personligt, at han blev en folkekær personlighed, som modstanderne også havde stor respekt for.

Lynges liv har altid været sammensmeltet med AaB, og derfor har han brugt ustyrlig mange arbejdstimer i fodboldklubben. Derfor kan han blive meget svær at erstatte, men skal man overhovedet forsøge at erstatte en rollemodel?

Ålborgdrengen Lynge har en stor forkærlighed for AaB's moderklub – 1885 – som han i fremtiden vil ynde at beskytte, og et bud på fremtiden kunne være, at han vil se flere fodboldkampe på AaB's træningsanlæg på Hornevej når ungdomsholdene spiller, end Superliga-kampe på Aalborg Stadion.

Talentudvikling har også været en stor del af Lynge Jakobsens profil… og bulletiner fra AaB-kontorerne giver også et billede af en god leder – altså ikke kun for fodboldspillerne, der har sagt, at Lynge har været en ”faderfigur” for dem. Så omkring Lynge Jakobsen har der altid været en stor respekt – måske fordi han altid har vist stor respekt overfor sine medmennesker.

Det viste Lynge f.eks. i sommeren 2011, hvor AaB's costaricanske landsholdsspiller – Dennis Marshall – døde med sin kone i en trafikulykke, men også da Ståle Solbakken forlod AaB. Klubskiftet for AaB's profil til rivalerne tog hårdt på nordjyden (på det tidspunkt var Superliga-klubberne ikke rigtig begyndt at købe spillere af hinanden), men trods skuffelsen tog Lynge en værdig afsked med Solbakken og var endda behjælpelig med, at overgangen ikke skulle være for besværlig for nordmandens familien. Det er menneskeligt overskud, men måske også grunden til at Solbakken mødte op til Lynges 60-års fødselsdag, selvom han på det tidspunkt stod midt i et voldsomt mediecirkus, da han var tæt på nye udfordringer som Bundesliga-træner.

Udover det store hjerte – både til AaB og sine omgivelser – har Lynge Jakobsen en smittede lune, og man skal ikke langt tid tilbage for at finde morsomme kommentarer fra fodboldbossen. I sidste spillerunde af Superligaen 2012/13 sikrede AaB sig en meget eftertragtet europæisk billet til næste sæson, hvilket Lynge Jacobsen på live-tv gav følgende kommentar:

- Det har jeg ikke noget imod…

Men kigger man tilbage i tiden, har der været mange verbale guldkorn. Som da han blev spurgt om begrundelsen for, at han ikke hentede den ”gratis” Marc Nygaard, og Lynge svarede:

- Han skal jo også have noget at spise.

Eller det legendariske citat efter han havde hentet transferfrie spillere som Rade Prica og Andreas Johansson:

- Det bedste, vi nordjyder ved, er vin ad libitum og transferfrie spillere.

Her kommer et udpluk af citater, som kan stå for sig selv:

- Jeg har ikke brug for en træner, der tænker som Morten Olsen. Der er ikke noget mere dødssygt end at kigge på et hold, der har bolden, men som ikke kommer til chancer.

- Fabiano de Santos kostede ingenting og han får jo løn som en bankelev.

- Altså lige nu sidder jeg i Sallings bistro, og jeg kan falde om på vejen ned af rulletrappen. Det jeg vil sige er, at man altså ikke kan gardere sig imod skader. Man kan nedsætte risikoen.

- Hvis man vil vide, hvor uundværlig man er, så skal man stikke en finger ned i et glas vand og måle hullet bagefter.

- For at kunne kalde sig fodbold ekspert i dag, skal man bare ha' været fyret som træner 2-3 gange, og så stå uden job igen.

- Jeg kan tillade mig at være dybt forundret over, at han kan blive ved at undgå, at der er AaB'ere på A-landsholdet. [...] Jeg tror da ikke, det er, fordi han ikke kan lide de røde trøjer. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg har set de andre (Olsen og Bonde, red.) for at være helt ærlig. Jeg går nu heller ikke og kigger efter dem, for det er jo næsten spild af tid. Jeg kan næsten ikke sætte ord på, hvor irriteret jeg er over, at AaB's spillere ikke kan finde plads på landsholdet. Når Brøndby har spillet tre gode kampe i træk, så har de fire spillere med på landsholdet.

Fra talerstolen til sin afskedsreception takkede Lynge mange af de mennesker, som han har haft samarbejde med, og i dette tilfælde viste han også flere gange sine klare holdninger, men også et smittende humør.

- Justitsministeren vil gerne have, at der ikke kommer så meget bål og røg omkring kampene. Derfor begyndte vi at kropsvisitere tilskuerne, og det har gjort, at jeg fik en del klagemails. Der blev klaget over, at tilskuerne var blevet visiteret omkring skridtet, og til dem har jeg svaret… jamen priserne er ikke steget af den grund…

Fra samme talerstol takkede klubmanden også af, da han igen, igen… viste stor ydmyghed, stolthed og et enormt engagement – og grædende fik sagt:

- Jeg er både stolt over min DBU-guldnål og mit nye æresmedlemsskab af AaB's fanklub…

Også da han skulle takke sin sekretær gennem mange år og resten af personalegruppen var han tydeligvis meget påvirket. En stor leder…. sagde farvel og tak… og gæsterne klappede og sagde farvel – og på gensyn - til en guttermand…