Fodbold nyheder

Lev Jasjin - Historiens bedste målmand

Af Kasper Duelund Jensen

VM i Rusland er beriget med mange gode målmænd. De blegner dog alle ved siden af "den sorte edderkop" fra Sovjetunionen.

Lev Ivanovitj Jasjin blev født den 22. oktober 1929 i Moskva, der dengang var magtens centrum i Sovjetunionen. I dag - 89 år senere - nævnes Jasjin stadig som den bedste målmand nogensinde, og det er ikke uden grund.

Jasjin, der også gik under navnet "den sorte edderkop", kom ligesom så mange andre sovjetiske drenge fra trænge kår. Han havde under 2. verdenskrig et hårdt og ufortrødent arbejde på en militærfabrik. Det kombinerede han dog med at bruge sin fritid på at stå på mål for fabrikkens fodboldhold. Her endte Jasjin med at gøre det så godt, at det blev starten på et helt nyt liv, som han indtil da kun havde drømt om.

Rygtet om den unge fabriks-målmand fra Moskva nåede frem til storklubben Dynamo Moskva, der straks valgte at sende en talentspejder afsted for at få det bekræftet. Og ja, den viste sig såmænd at være god nok. Jasjins atletiske evner og lynhurtige reflekser gav ham muligheden for at spille for klubbens ungdomshold. Her gjorde han det så godt, at han i 1953 fik lov til at debutere på førsteholdet. Jasjin erstattede Dynamo Moskvas normale førstemålmand Alexei Khomich, der havde pådraget sig en slem skade. Han greb chancen og så sig derefter aldrig mere tilbage. I de næste 17 år sad Jasjin sikkert på målmandsposten i Dynamo Moskva.

Efter gennembruddet på klubplan var der mange, der begyndte at spå Jasjin en stor og gloværdig fremtid på det sovjetiske landshold. Og den endte han som bekendt også med at få. I 1960 lykkedes han og holdkammeraterne med at bringe EM-guldet hjem til Sovjetunionen, men for Jasjin kom det helt store højdepunkt dog først seks år senere ved VM-slutrunden i England. Sovjetunionen vandt ganske vidst ikke turneringen, men formåede alligevel at nå helt frem til semifinalen, hvilket stadig er det bedste VM-resultat nogensinde i sovjetisk såvel som russisk fodboldhistorie.

Jasjin og co. måtte i semifinalen give fortabt til Vesttyskland, der senere tabte finalen til England. Sovjetunionen havde dog inden da gjort en fantastisk figur - blandt andet ved at toppe sin gruppe med maksimumpoint for derefter at slå et stærkt ungarsk landshold i kvartfinalen. Præstationen blev ikke gjort mindre af, at Ungarn tidligere i turneringen havde slået de forsvarende verdensmestre fra Brasilien med 3-1.

Sovjetunionen havde inden semifinalenederlaget til Vesttyskland kun lukket to mål ind. Alene på den baggrund blev Jasjin hyldet som en af de bedste spillere i turneringen. Det var dog ikke første gang, at Jasjin var blevet anerkendt for sine præstationer. Han blev nemlig tre år efter EM-guldet i 1960 kåret til verdens bedste fodboldspiller. "Den sorte edderkop" er stadig den eneste målmand nogensinde til at have vundet den pris, der i dag uddeles som FIFA Ballon d'Or.

I 1970 var Jasjin med til sin sidste VM-slutrunde, men også her måtte han og Sovjetunionen vinke farvel til drømmen om at vinde VM, da Uruguay løb med en smal 1-0-sejr i kvartfinalen. Jasjin valgte året efter at lægge handskerne på hylden, men det skete ikke uden en værdig anerkendelse fra FIFA og resten af fodboldverdenen. FIFA arrangerede en mindeværdig testimonial, hvor stjerner som Pelé, Eusébio og Franz Beckenbauer alle deltog for at hylde en ægte fodboldlegende - også på VM-plan.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik