Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Michael Ehrhorn

Forskere advarer mod alvorlig tendens omkring unge danske talenter

Der er for stort fokus på at hente de danske talenter ind i folden for tidligt, og det ødelægger sandsynligvis mere, end det gavner.

I en verden, hvor ambitioner og drømme om sportsstjernestatus starter tidligt, er der markant forskning.

Det skriver Idrætsmonitor.

Det at lægge sig tidligt fast på en sport og komme ind i et elitemiljø fra en ung alder er ikke nøglen til at nå toppen som atlet. Alligevel er det præcis den praksis, der dominerer sportsverdenen i dag.

Børn og unge bliver konstant opfordret til at kaste sig ind i én sportsgren og træne som elitens bedste fra en tidlig alder. Senest har artikler i Politiken kastet lys over dette med eksempler fra fodboldverdenen, hvor unge trænes i elitære miljøer, mens forældre promoverer deres håbefulde stjerner på sociale medier og opfordrer til intensiv træning.

I et nyt forskningsprojekt er det paradoks blevet undersøgt, og desværre er det billedet, at de unge i høj grad kastes ind i elitemiljøerne tidligt, og det er med til at fjerne legen, mens det kan blive en bekymrende udvikling.

Og problemer skyldes flere ting:

"Trænerne oplever, at det at ’lykkes med de unge’ forstås snævert som resultater. Forældrene er hurtige til at finde ’bedre klubber’, hvis de unge udvikler sig for langsomt og ikke laver resultater," skriver Idrætsmonitor blandt andet og fortsætter:

"Trænerne oplever dertil, at der er kamp om atleterne. De ønsker at få de unge ’ind i folden’ så tidligt som muligt, dels fordi de er bange for, at en anden sportsgren kommer først, og dels fordi ideen om, at atleterne har travlt, hvis de skal nå den nødvendige træning, stadig lever."

Noget der altså ifølge dem er med til at skabe en bekymrende kultur omkring de unge.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER