Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

EM
Nico Gam

EM 2024: SPANIEN - Vil spanierne bryde tolv års trofætørke?

Vi varmer op til sommerens helt store fodboldhøjdepunkt her på Indkast.dk. EM 2024 løber af stablen i Tyskland, og i den forbindelse giver vi dig den fulde optakt med landebeskrivelser af de 24 nationer. Nu vender vi fokus mod europamestrene fra 2008 og 2012. Spanien.

Et katastrofalt nederlag til Marokko i 1/8-finalen ved VM 2022 skal vaskes væk til sommer, når det spanske landshold under den nye manager Luis de la Fuente skal forsøge at vende tilbage til toppen af den internationale scene. 

Et spansk landshold fyldt med La Liga-stjerner krydret med bl.a. Manchester City-stjernen Rodri har gode forudsætninger for at opnå et flot resultat ved sommerens EM-slutrunde, hvor spanierne kommer som outsidere til EM-trofæet. Kan det spanske landshold gentage succesen fra 2008 og 2012, eller vil sommerens slutrunde stå tilbage som endnu en fiasko?


Profilerne
Det spanske mandskab består af mange af de største stjerner fra den hjemlige liga, hvoraf flere af dem er store profiler på det spanske landshold.

Den helt store profil er Rodri. En af verdens absolut bedste midtbanespillere skal forsøge at agere bindeled på det spanske landshold ved sommerens EM-slutrunde. Til daglig er han en essentiel del af Manchester Citys succes, hvor han inden årets FA-Cup finale var ubesejret i 74 kampe i træk for The Citizens. En markant skikkelse på og udenfor banen, som har kvaliteter defensivt såvel som offensivt. 

Kreatøren på det spanske mandskab er FC Barcelona-stortalentet Pedri, som betegnes som et af fodboldverdenens største talenter. Spanieren er garant for en elegant spillestil med vidunderlige tekniske færdigheder, og er efter en skadespause tilbage på banen for FC Barcelona. Rodri og Pedri på den centrale midtbane ville kunne udgøre en skræmmende stærk duo.  

Alvaro Morata er anfører for det spanske landshold og har i efterhånden mange år været en fast del af den spanske trup til slutrunderne. Morata har nettede 34 gange for det spanske A-landshold og kan blive afgørende for nationens succes ved slutrunden. Spanieren har været udskældt i flere klubber, men har haft en udemærket sæson i Atletico Madrid med 15 mål. 


Største EM-resultater
Spanien er sammen med Tyskland den mest vindende EM-nation med tre titler, og det spanske landshold har derfor været garant for flere flotte præstationer igennem tiden. I landets EM-debut i 1964 vandt man den første titel i en 4-nationers turnering med bl.a. Danmark. 

De efterfølgende mange år gennemgik nationen dog en resultatmæssig krise, hvor man udover et finalenederlag i 1984 ikke kvalificerede sig til semifinalen før slutrunden i 2008. En slutrunde hvor man vandt samtlige kampe og kunne løfte sit andet trofæ i landets historie efter en 1-0 sejr mod Tyskland i finalen på mål af Fernando Torres. 

I 2012 blev Spanien back-to-back vinder af EM, da man ydmygede italienerne med 4-0 i finalen. Dermed vandt Spanien ikke blot den tredje EM-titel i historien, men også den tredje slutrunde i træk, da de også blev verdensmestre i 2010. I disse år var det spanske landshold altdominerende.

Siden 2012 har nationen dog skuffede fælt ved flere slutrunder, hvor man bl.a. led et overraskende exit i 1/8-finalen i 2016. 


Vejen til EM
Med blot et enkelt nederlag i EM-kvalifikationen fik Spanien 21 point ud af 24 mulige og sikrede sig dermed sikkert en billet til sommerens slutrunde. I en gruppe med Skotland, Norge, Georgien og Cypern endte spanierne med en målscore på hele 25-5.  

Spanien indledte EM-kvalifikationen med en suveræn hjemmesejr mod vores nordiske naboer fra Norge på 3-0, hvor Real Madrid-angriberen Joselu blev dobbelt målscorer. Få dage senere led det spanske landshold et katastrofalt nederlag på 0-2 i Skotland, hvor Scott McTominay satte de spanske stjerner på plads. 

Dernæst blev de to resterende gruppemodstandere kørt over med en samlet målscore på 13-1. Først blev Georgien besejret med hele 7-1 på udebane, hvor Alvaro Morata lavede hattrick, inden man slog Cypern med 6-0 i Granada. 

Herefter fik spanierne revanche, da man på hjemmebane besejrede Skotland med 2-0 efter en tæt affære, hvorefter EM-billetten blev endegyldigt sikret i udekampen mod Norge med en sejr på 1-0, hvor Barcelona-stjerneskuddet Gavi blev helten. 

Med EM-billetten i hus kunne spanierne spille de to resterende kvalifikationskampe uden pres, og her blev Cypern besejret med 3-1 på udebane, inden kampagnen sluttede med en 3-1-sejr mod Georgien. Sidstnævnte kamp huskes desværre bedst for at Gavi måtte udgå med en slem korsbåndsskade. 


EM-gruppen
Spanien er at finde i gruppe B sammen med Italien, Kroatien og Albanien. Mange betegner gruppen som dødsgruppen ved sommerens slutrunde, men Spanien og Italien må dog anses som favoritter til at gå videre som de øverste to.  

Albanien må anses som det klart svageste hold i gruppen, og de får svært ved at skrabe blot et enkelt point til sig. Det albanske landshold kan ikke bryste sig af de største stjerner, men blandt de nævneværdige spiller er Kristjan Asllani, Berat Djimsiti og Elseid Hysaj, som alle til dagligt spiller for topklubber i Serie A i form af Inter, Atalanta og Lazio. Albanien vandt overraskende kvalifikationsgruppen foran Tjekkiet og Polen. 

Kroaterne har i nyere tid været med helt fremme ved diverse slutrunder, og det skyldes i høj grad den mangeårig Real Madrid-stjerne Luka Modric, som fortsat er en fast bestanddel af det kroatiske mandskab. Kroatien råder også over de to Manchester City-profiler Mateo Kovacic og Josko Gvardiol. Kroatien blev skuffende nummer to i kvalifikationsgruppen efter Tyrkiet. 

Som forsvarende europamestre anses Italien som den sværeste gruppemodstander for det spanske landshold. På trods af den missede kvalifikation til VM 2022 råder italienerne over en lang række stjernespillere fra store europæiske adresser, heriblandt Federico Chiesa, Nicolo Barella og Gianluigi Donnarumma. 


Hvor langt kommer Spanien til EM?
Ifølge bookmakerne er Spanien favoritter til at toppe gruppen, og derfor må man antage at de lever op til favoritværdigheden og vinder gruppen på trods af stor modstand fra italienerne og kroaterne. 

En førsteplads vil betyde, at spanierne skal møde en af de bedste tredjepladser fra gruppe A, D, E eller F i 1/8-finalen. Ifølge bookmakerne bliver det enten Ungarn, Østrig, Rumænien eller Tjekkiet, og uanset hvad vil Spanien være storfavoritter og har dermed en god chance for at avancere til kvartfinalen. 

I kvartfinalen vil Spanien formentlig stå overfor værtsnationen Tyskland, hvor der med al sandsynlighed venter en tæt og dramatisk kamp med marginaler til forskel på hvem der går videre til semifinalen. Begge landshold er fyldt med og kvalitet og stjernespækket klasse, men som værter vurderes det at Tyskland har en fordel og dermed avancere til semifinalen. På baggrund af dette bliver kvartfinalen endestationen for Spanien ved EM-slutrunden. 


Træneren
Efter en kolossal skuffelse ved VM-slutrunden i 2022 blev Luis Enrique fyret som spansk landstræner. Han blev erstattet af spanske Luis de la Fuente, som i 2021 vandt OL-sølv med Spanien og har ageret spansk ungdomslandstræner siden 2013 med stor succes. De la Fuente har vundet guld til både U21-EM og U19-EM. 

Foruden de forskellige spanske landshold har den 62-årige spanier været manager for Deportivo Alaves og Athletic Bilbao. 

I sin debut som spansk A-landsholdstræner besejrede De la Fuente Norge med 3-0 i en kvalifikationskamp til sommerens slutrunde. Den spanske manager har lidt to nederlag i spidsen for Spanien, hvilket tæller EM-kvalkampen i Skotland og en venskabskamp mod Colombia i marts måned. Luis de la Fuente vandt Nations League-finalen med Spanien i 2023. 

I sit virke som spansk landstræner har Luis de la Fuente udelukkende anvendt en 4-3-3-formation, hvor han har vekslet mellem at bruge tre centrale midtbanespillere eller benytte en mere fremskudt offensivmidtbanespiller. 


Hvem får gennembrud?
På trods af sine blot 16 år har FC Barcelona-stjerneskuddet Lamine Yamal taget den spanske liga med storm i denne sæson. Han udråbes af mange som en af verdens allerstørste talenter, og menes at have potentialet til at stryge helt til tops. Yamal er derfor et oplagt bud på et spansk gennembrud ved dette års EM. 

Lamine Yamal har allerede spillet 6 A-landskampe for Spanien og lavet to mål, og han forventes at være blandt Luis de la Fuentes foretrukne elleve i Spaniens åbningskamp mod Kroatien.


Forventet startopstilling

4-3-3-formation:

Unai Simon (Athletic Bilbao)

Daniel Carvajal (Real Madrid)
Robin Le Normand (Real Sociedad)
Aymeric Laporte (Al-Nassr)
Alejandro Grimaldo (Bayer Leverkusen)

Rodri (Manchester City)
Pedri (FC Barcelona)
Fabian Ruiz (PSG)

Lamine Yamal (FC Barcelona)
Alvaro Morata (Atletico Madrid)
Dani Olmo (RB Leipzig)


Reserver:
David Raya (Arsenal)
Alex Remiro (Real Sociedad)
Jesus Navas (Sevilla)
Nacho Fernandez (Real Madrid)
Dani Vivian (Athletic Bilbao)
Marc Cucurella (Chelsea)
Martin Zubumendi (Real Sociedad)
Mikel Merino (Real Sociedad)
Fermin Lopez (FC Barcelona)
Alex Baena (Villarreal)
Joselu (Real Madrid)
Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)
Ferran Torres (FC Barcelona)
Nico Williams (Athletic Bilbao)
Ayoze Perez (Real Betis)
 

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER