Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

EM
Nico Gam

EM 2024: PORTUGAL - Kan outsiderne gøre det igen i Ronaldos sidste EM-slutrunde?

Vi varmer op til sommerens helt store fodboldhøjdepunkt her på Indkast.dk. EM 2024 løber af stablen i Tyskland, og i den forbindelse giver vi dig den fulde optakt med landebeskrivelser af de 24 nationer, og vi er nået til EM-vinderne fra 2016. Portugal.

Et tidligt exit ved sidste EM samt et sensationelt nederlag i VM-kvartfinalen til Marokko i 2022 er Portugals seneste slutrunderesultater. Nu er tavlen visket ren og Roberto Martinez har påtaget sig ansvaret på cheftrænerposten, hvilket har givet fornyet optimisme i landet. 

Et landshold fyldt med stjernespillere fra nogle af verdens allerstørste klubber og en suveræn EM-kvalifikation lover godt for sommerens EM-slutrunde, hvor Portugal kommer som en af de helt store outsidere til at løfte trofæet til juli. Kan 39-årige Ronaldo levere ved sin sidste EM-slutrunde, og kan de portugisiske stjerner spille op til forventningerne? Det vil tiden vise. 


Profilerne
Det portugisiske mandskab har et stjernespækket mandskab med et hav af verdensklasse spillere fra diverse europæiske topklubber. 

Når man siger Portugal kan man ikke komme uden om Cristiano Ronaldo. Som den mest scorende spiller på det portugisiske landshold nogensinde og all-time topscorer i Champions League er han en af de absolut største fodboldspillere i verdenshistorien. Verdensstjernen er fyldt 39 år, men alligevel blev han Portugals topscorer i EM-kvalifikationen med hele 10 mål grundet hans fortsatte skarphed foran kassen og sine enorme fysiske evner. I denne sæson har Ronaldo nettede 33 gange i 29 kampe for Al-Nassr. 

Kreatøren på det portugisiske mandskab er Manchester United-kaptajnen Bruno Fernandes, som altid præsterer på skyhøjt niveau for Portugal og har spillet størstedelen af minutterne i EM-kvalifikationen. Bruno har også været et af lyspunkterne i en undervældende Manchester United-sæson. 

Ruben Dias har spillet 4 sæsoner for Manchester City og har løftet Premier League-trofæet ved afslutningen af hver sæson. En dygtig forsvarsspiller med fremragende forudseenhed og lederevner. Ruben Dias har været en fast bestanddel af Roberto Martinez´ mandskab i EM-kvalifikationen. 


Største EM-resultater
Portugal har deltaget i 8 EM-slutrunder i landets fodboldhistorie, og det er primært en fortælling om triumfer og succeser, da det portugisiske mandskab har været garant for flotte præstationer ved EM-slutrunderne. 

I 2016 satte Portugal sit aftryk på fodboldhistorien ved at vinde EM-titlen for første gang i landets historie. Triumfen kom i hus uden landets altoverskyggende stjerne Cristiano Ronaldo, som måtte udgå med en skade efter blot 25 minutter. Det blev Éders uforglemmelige mål i forlænget spilletid, som sikrede Portugal EM-trofæet. Bemærkelsesværdigt nok vandt Portugal kun én kamp efter ordinær spilletid til hele slutrunden og sluttede sågar som nummer tre i gruppespillet. 

Portugal har ved 7 ud af 8 EM-deltagelser været blandt de sidste otte hold ved slutrunden. Den eneste undtagelse var ved seneste slutrunde i 2020, hvor de blev slået ud af Belgien i ottendedelsfinalen. Deres tidligere resultater inkluderer semifinaler i både 1984, 2000 og 2012 samt finalen i 2004 mod Grækenland. Her tabte Portugal 1-0 og den græske EM-triumf betegnes af mange som en af fodboldhistoriens største sensationer.  


Vejen til EM
10 kampe, 10 sejre, 30 point ud af 30 mulige og en målscore på 36-2. Total dominans af Portugal i kvalifikationsgruppen, hvor gruppemodstanderne Slovakiet, Island, Bosnien/Hercegovina, Liechtenstein og Luxembourg blev kørt ud af banen. 

Portugal indledte EM-kvalifikationen med en 4-0-sejr på hjemmebane mod Liechtenstein, hvor verdensstjernen Cristiano Ronaldo nettede to gange. Dernæst blev Luxembourg og Bosnien/Hercegovina blæst ud af banen med en samlet målscore på 9-0. Først med en udesejr i Luxembourg på 6-0, inden man hjemme slog Bosnien med 3-0 i et rent Bruno Fernandes-show med to mål og et oplæg. 

Herefter blev det portugisiske mandskab presset i nationens to næste kampe, hvor Island blot blev besejret med 1-0 på udebane efter en Ronaldo-scoring i 89. minut. De samme cifre endte kampen i Slovakiet med. 

Derefter nedsablede portugiserne Luxembourg med 9-0, hvorefter EM-billetten blev endegyldigt sikret i hjemmekampen mod Slovakiet med en sejr på beskedne 3-2. 

Med EM-billetten i hus kunne portugiserne uden pres spille de tre resterende kvalifikationskampe, hvor Bosnien blev besejret med 5-0, inden kampagnen sluttede med en 2-0-sejr i Liechtenstein og en 2-0-sejr hjemme mod Island. 

 

EM-gruppen
Det portugisiske landshold indtager favoritværdigheden i EM-slutrundens gruppe J, hvor modstanderne hedder Tyrkiet, Tjekkiet og Georgien. 

Georgien kvalificerede sig til EM via en nervepirrende playoffkamp mod Grækenland, hvor georgierne vandt 4-2 i straffesparkskonkurrence. Nationens helt store profil er Napoli-stjernen Khvicha Kvaratskhelia, som dog sammen med Napoli har haft en svær sæson. 

Tjekkiet råder over en række profilerede navne såsom West Ham-spilleren Tomas Soucek og Leverkusen-angriberen Patrik Schick. I en overkommelig kvalifikationspulje blev Tjekkiet nummer 2 efter Albanien. 

Tyrkiet vurderes til at være det stærkeste mandskab af Portugals tre gruppemodstandere, men nationen skuffede fælt ved sidste EM. Det tyrkiske mandskab råder over mange spillere fra den hjemlige liga, men landets helt store profil er Inter-stjernen Hakan Calhanoglu. Tyrkiet vandt overraskende gruppe D foran Kroatien.  

 

Hvor langt kommer Portugal til EM?
Alt andet end en førsteplads i gruppen vil være en skuffelse for Portugal, og derfor må man antage at de lever op til favoritværdigheden og formår at vinde gruppen.

Portugiserne vil derefter skulle møde en af de bedste tredjepladser fra gruppe A, B eller C i 1/8-finalen. Ifølge bookmakerne bliver det enten Ungarn, Kroatien eller Serbien, og her vil portugiserne nok foretrække at skulle møde Serbien. Det kroatiske mandskab har stor erfaring og verdensklasse spillere, alt imens Ungarn ikke har tabt en fodboldkamp i snart to år. Uanset hvad vil portugiserne være favoritter og have en god chance for at avancere til kvartfinalen. 

I kvartfinalen vil Portugal med højest sandsynlighed stå overfor Holland. To lande som kan betragtes som outsidere til EM-trofæet. Med al sandsynlighed venter der et meget jævnbyrdigt opgør mellem to verdensklasse mandskaber. Portugals stjernespækkede mandskab samt den dominerende kvalifikation gør dem til små favoritter i dette opgør. 

Dermed nærmer Ronaldo sig sit andet EM-trofæ i karrieren, men først skal portugiserne forbi Spanien eller Tyskland, som formentlig bliver nationens semifinalemodstander. En kamp som er svær at spå om. Tyskland har mange stjernespillere og er værtsnation, men har dog ikke spillet en betydende kamp siden VM. Det spanske landshold skal man aldrig melde ude, da de ofte er med til de afgørende runder af slutrunderne. Med Portugals suveræne EM-kvalifikation og de mange store profiler både offensivt og defensivt vurderes det, at Portugal påtager sig en minimal favoritværdighed og dermed avancerer til finalen. 

I en eventuel finale vil Portugal formentligt skulle op imod enten England eller Frankrig, som af mange anses som de to største favoritter til at løfte trofæet. Portugal vurderes derfor at få det svært, men i en finale kan alting ske. Endestationen for Portugal bliver dog et finalenederlag. 


Træneren
Efter et skuffende nederlag til Marokko i kvartfinalen ved VM-slutrunden 2022 blev den mangeårige portugisiske landstræner Fernando Santos fyret. Han blev erstattet af spanske Roberto Martinez, som aldrig fik udløst det belgiske landsholds enorme potentiale og også blev fyret efter selv samme slutrunde. 

Foruden det belgiske landshold har den 50-årige spanier været manager for de tre engelske klubber Swansea, Wigan og Everton, hvor især den overraskende FA Cup-titel med Wigan i 12/13-sæsonen står som et højdepunkt i Roberto Martinez’ karriere. 

I sin debut besejrede Martinez Liechtenstein med 4-0 i en EM-kvalifikationskamp i 2023, hvorefter det portugisiske mandskab gik ubesejret igennem kvalifikationen. Roberto Martinez har blot lidt et enkelt nederlag i spidsen for Portugal, hvilket var landsholdets seneste venskabskamp mod Slovenien. 

Roberto Martinez har været garant for en meget boldbesiddende form for spillestil for både klub- og landshold. I sit virke som portugisisk landstræner har spanieren vekslet mellem en 3-4-3 og en 4-3-3-formation for at få plads til de mange offensive kreatører og profiler, som Portugal råder over. 


Hvem får gennembrud?
Efter en fantastisk sæson i Sporting kunne Goncalo Inacio være et godt bud på et portugisisk gennembrud ved dette års EM. 

Sporting har haft en aldeles fremragende sæson i den portugisiske liga, hvor man blev mestre og blot tabte 12 point. Midterforsvareren Goncalo Inacio har været en af de helt store oplevelser med sit enorme potentiale og defensive kvaliteter. Inacio har været en fast bestanddel af mesterholdet, og har også fået sin A-landsholdsdebut i forbindelse med kvalifikationen til EM. 

For Portugal har Inacio vist prøver på sin målfarlighed, idet han har været involveret i 4 mål, hvor han sågar nettede to gange mod Luxembourg. 

Talentfulde Inacio i et makkerpar med rutinerede Ruben Dias vil kunne udgøre et stærkt midterforsvar hos Portugal. 


Forventet startopstilling:

4-3-3-formation:

Diogo Costa (FC Porto)

Diogo Dalot (Manchester United)
Ruben Dias (Manchester City)
Goncalo Inacio (Sporting)
Joao Cancelo (FC Barcelona)

Joao Palhinha (Fulham)
Bernardo Silva (Manchester City)
Bruno Fernandes (Manchester United)

Joao Felix (FC Barcelona)
Cristiano Ronaldo (Al-Nassr)
Rafael Leao (AC Milan)


Reserver:
Jose Sa (Wolves)
Rui Patricio (AS Roma)
Danilo Pereira (PSG)
Antonio Silva (Benfica)
Pepe (FC Porto)
Nelson Semedo (Wolves)
Nuno Mendes (PSG)
Ruben Neves (Al-Hilal)
Joao Neves (Benfica)
Vitinha (PSG)
Otavio (Al-Nassr)
Francisco Conceicao (FC Porto)
Goncalo Ramos (PSG)
Diogo Jota (Liverpool)
Pedro Neto (Wolves)
 

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER