Fodbold nyheder

Syv facts du skal kende inden VM starter

Af Mikkel Fuhr

Verdensmesterskaberne i fodbold står for døren, og her på redaktionen bringer vi de vigtigste facts inden årets slutrunde.

Hvem har vundet verdensmesterskaberne:
Brasilien har vundet verdensmesterskaberne fem gange, som er flest af alle nationer, der har deltaget. Tyskland og Italien følger efter med fire sejre hver. Ingen nationer uden for Europa og Sydamerika har vundet turneringen. Sejrene til Tyskland, Spanien og Italien ved de seneste tre slutrunder betyder, at Europa fører de to kontinenters indbyrdes regnskab med 11 VM-triumfer mod Sydamerikas ni.

Historiens topscorere:
Den pensionerede tyske målmaskine Miroslav Klose topper VM's all-time topscoreliste med 16 scoringer. Efter ham kommer Ronaldo Nazario med 15 scoringer. Otte af disse scorede i løbet af verdensmesterskaberne i 2002, som Brasilien også vandt. Derefter følger en stjerneparade af tidligere verdensstjerner - Gerd Müller med 14 mål og franske Just Fontaine med 13 mål, som alle blev scoret i løbet af seks kampe i 1958 udgaven af verdensmesterskaberne.

Aktive topscorere:
Den eneste aktive spiller der har scoret ti mål eller flere er tyske Thomas Müller med ti scoringer. Colombias James Rodríguez tog fodboldverdenen med storm i løbet af verdensmesterskaberne i 2014, hvor han vandt the Golde Boot med seks scoringer, hvilket giver ham en andenplads over de mest scorende spiller, som stadig er aktive. Derefter følger Messi, Suárez, Cahill og Higuaín med fem mål.

Holdene skyder ikke på mål længere:
Verdensmesterskaberne i 2014 stod for en historisk lav rekord. Slutrunden stod for det laveste gennemsnitlige antal skud på mål siden analyseinstituttet, Opta, begyndte at føre statistik i 1966. Dog scorede holdene i 2014 i snit 2,7 mål per kamp, hvilet er det højeste antal siden VM i Spanien i 1982.

England fejler, men Premier League dominerer:
Siden England vandt verdensmesterskaberne tilbage i 1966, er England kun kommet forbi kvartfinalerne én gang. Det betyder dog ikke at de resterende nationer er fyldt med spillere, der til dagligt frister en tilværelse i det engelske. Der er udtaget 130 spillere fra de tre bedste ligaer i England. Det er kun Uruguay, Panama, Saudi Arabien og Rusland, der ikke har udtaget spillere, som til dagligt spiller i England. England er også den eneste nation, hvor hele deres trup spiller inden for landets grænser. Sverige og Senegal er i den anden ende af skalaen, da de er de eneste to nationer uden spillere fra deres nationale ligaer.

Hvordan gør værtsnationen det?
Ingen i Brasilien behøver at blive mindet om de to gange de har været værter for VM. I 1950 tabte de finalen til Uruguay, og for fire år siden blev de ydmyget 7-1 i semifinalen af de efterfølgende VM-vindere fra Tyskland.

Ud over Brasilien fortæller historien faktisk, at de fleste værter præstere bedre med hjemmepublikummet i ryggen. Rusland skal således håbe på, at de kan leve op til den statistik. Således vil det stadig kun være Sydafrika, der ikke er gået videre fra gruppespillet som værter.

Straffesparkskonkurrence:
Ved ethvert verdensmesterskab vil nogle kampe altid skulle afgøres i straffesparkskonkurrence. Kun en tysker har misset fra elleve-meter-pletten ved en sådan, og de har samtidig vundet alle fire straffesparkskonkurrencer, de har været i. Siden har de scoret 15 straffespark i streg uden at brænde, hvilket betyder, at de ikke har brændt siden 1982. England er omvendt det dårligste hold, når nerverne skal testes ved en straffesparkskonkurrence. De har tabt tre og aldrig prøvet at vinde en.

Kilde: BBC

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik