Fodbold nyheder

PANAMA - VM's dårligste?

Af Torsten Brix

Det kan komme til at gøre ondt på VM-debutanterne fra Panama, der blev så glade, da de kvalificerede sig til slutrunden i Rusland. Nu kommer sagens alvor… for landet med den voldsomme vækst.

I starten af 2014 rejste jeg rundt i Panama, hvilket var en ganske grotesk oplevelse. Jeg har tidligere rejst i lande, hvor der har været voldsom stor forskel på rig og fattig, men intet imod det jeg oplevede i Panama…

På daværende tidspunkt var Panama blevet kåret til ét af de lande i verden i størst vækst, hvilket man sagtens kunne se på de mange gigantiske skyskabere i Panama City. Men ikke mange kilometer derfra var der enorm fattigdom i de ”bygselv-huse” af blik og pap, som forstanderne er fyldt med. Derudover er 40% af landet jungle, og herude findes fattigdom, som kan være svær at beskrive – men fodbolden er her.

På min daværende rundrejse fyldte den forestående VM-slutrunde i Brasilien meget, da nabolandet Colombia skulle deltage med den store stjerne Falcao. Den skadede angriber kom dog aldrig til VM-slutrunden… ligesom Panama jo heller ikke gjorde, men det skal de begge i 2018.

For fodbolden er blomstret sammen med den økonomiske vækst, og i den sydlige del af byen – tæt på den gudesmukke tange Bahia de Panama - blev der i netop 2014 opført Estadio Maracana. Det er opkaldt efter det legendariske stadion i Rio de Janerio, men udover navnet har de ikke meget tilfælles. Der er blot plads til 5.500 tilskuere, og alligevel er det et af de største fodbold-stadions i Panama. Dette giver et billede af, hvad det som Panama kommer med til VM-slutrunden.

Der er nemlig langt imellem ”Fodboldsnapsene” i Panama. Største stjerner er angriberen Gabriel Torres, der tidligere har spillet for Lausanne, og som nu spiller for et chilensk klubhold samt den 36-årige målmand fra Dinamo Bukarest - Jaime Penedo, som meget vel kan få meget travlt under slutrunden.

For ikke nok med at det er første gang – nogensinde – at Panama skal med til VM, de kom det også på mindst mulig margin, men ikke uden begejstring. Se og hør her - hvordan tv-kommentatoren tog imod målet til 2-1 imod Costa Rica, hvilket sammen med andre resultater sendte Panama til slutrunden. Målet blev lavet af Seattle-spilleren Roman Torres, hvilket næsten er komisk, da nogle af de bedste spillere fra Panama får en kontrakt i USA, og mange af dem jagter dette, og underligt nok endte Panama med at kvalificere sig foran snuden på Donald Trump & co.


Træneren
Ligesom min rundrejse og byggeriet af Maracana så blev landstræner Harnan Dario Gomez også ansat som landstræner for Panama i starten af 2014, men han er faktisk en ganske rutineret VM-deltager. Slutrunden til sommer bliver den tredje VM-slutrunde for Gomez, der tidligere har været afsted med Colombia og Ecuador.


Profilen
Roman Torres sikrede VM-billetten, og den fysisk stærke midterforsvar skal – ligesom førnævnte målmand Penedo – nok få travlt. De skal jo blandt andet møde de to stærke modstandere Belgien og England, som har masser af offensive kort. Derfor rejser Panama med statsgaranti også hjem fra VM-slutrunden efter gruppespillet, selv om de måske kan skabe en mere jævnbyrdig kamp imod Tunesien. Torres er anfører på holdet og var manden, der skabte en national helligdag med målet. Nu kommer sagens alvor, og det kan komme til at gøre ondt på Panama.
Mulig trup til VM:
Jose Calderon
Jaime Penedo
Alex Rodriguez

Felipe Baloy
Harold Cummings
Erick Davis
Fidel Escobar
Adolfo Machado
Michal Amir Murillo
Luise Ovalle
Roman Torres

Ricardo Avila
Edgar Barcenas
Miguel Camargo
Armando Cooper
Anibal Godoy
Gabriel Gomez
Valentin Pimentel
Alberto Quintero

Abdiel Arroyo
Blas Perez
Luis Tejada
Gabriel Torres

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik