Fodbold nyheder

Harry Kane - trofæløs skarpskytte

Af Nikolaj Harding

Kan du forestille dig Harry Kane i en Arsenal-trøje? Måske i en irsk landsholdstrøje? Sandheden om Kane er, at det sagtens kunne være gået sådan. Indkast.dk kigger nærmere på årets varmeste angriber.

Rekorder er til for at blive slået. Det er man efterhånden blevet vant til i en fodboldverden, hvor Lionel Messi og Cristiano Ronaldo har sat og slået den ene vilde rekord efter den anden. Den søde juletid har dog mindet os om, at der i England render en spiller rundt, som når de to fænomener til mere end bare sokkeholderne. 


Navnet er Harry Edward Kane. Vi kender Kane som Tottenhams spydspids, der scorer mål som det passer ham, og denne jul skrev han sig i historiebøgerne, da han med to hattricks på tre dage kom op på 39 Premier League-mål i samme kalenderår og dermed slog Alan Shearers gamle rekord. Samtidigt sluttede han også 2017 med at være den mest scorende spiller i Europa, og det er første gang i syv år, at den titel ikke tilfalder Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi.

En af Arsène Wengers største fejltagelser
Harry Kane er dog ikke den type spiller, som man allerede fra barnsben kunne se havde kurs mod stjernerne. I en alder af otte år startede han i Arsenals ungdomsakademi, men efter blot en sæson blev han fristillet og slukøret måtte han vende tilbage til Ridgeway Rovers, som var klubben, hvor Harry Kane for første gang snørede et par fodboldstøvler

I 2015 indrømmede Arsène Wenger, at han var skuffet over, at man valgte at sige nej til den unge Harry Kane. På det tidspunkt var det nok gået op for franskmanden, at Harry Kane kunne have pyntet i Arsenals angreb. Det var dog ikke kun Arsenal, som gav Kane et afslag til at starte med. Tottenham tilbød ham en prøveperiode, men Spurs kunne heller ikke se, at det store talent i unge Kane. Et par år senere besluttede Tottenham sig dog for at tage et kig på Kane igen, og denne gang havde han heldet med sig.

Det må have været fryd og gammen for Kane at få chancen på Tottenhams ungdomshold, for ifølge ham selv, så har han altid været Tottenham-fan:

- Det meste af min familie er Spurs-fans, og jeg er vokset op et kvarter fra deres stadion, så det har altid ligget i kortene, at jeg også skulle blive Spurs-fan, sagde Harry Kane.

Forestil jer lige familiemiddagene i familien Kane, hvis han i stedet var blevet Arsenal-stjerne.

Middelmådig midtbanespiller
Selvom Harry Kane nu var i rækkerne hos sin favoritklub, så spillede han fra starten ikke på sin favoritplads i angrebet. Angrebspladsen har altid været Kanes foretrukne, og han har nævnt Teddy Sheringham som hans barndomsidol. Kane har altid syntes, at Sheringham var en fantastisk afslutter, og han nævner ham som en rollemodel i hans evne til at score mål. 


Kane blev i stedet placeret på den offensive midtbanespiller i sin første tid på ungdomsholdene i Tottenham, men han skilte sig ikke rigtig ud. Han var middelmådig. Kane havde ikke meget fart, han var ikke særlig stor, men dem, som trænede Kane noterede sig hans evige iver for at forbedre sig selv, og det gav pote i 2009, da han i en alder af 16 år underskrev en ungdomskontrakt med Spurs. Kanes ungdomstræner fra Spurs-tiden, Alex Inglethorpe, beskriver den unge Kane sådan her:

- Da han kom på U18-holdet for første gang som 15 årig, lagde man mærke til ham fordi han fremstod ranglet. Men når man tog et nærmere kig på ham, så havde han gode evner og en god teknik. Jeg tror, folk var overraskede over, hvor god han var, siger Inglethorpe om Kane.

Herefter tog det fart, og i den efterfølgende sæson fik man for alvor den Harry Kane, som vi kender at se. Han scorede han 18 mål i 22 kampe for Tottenhams U18-hold og klubben valgte at belønne ham med hans første professionelle kontrakt.

Varmede bænk med Jamie Vardy
Tottenham var godt klar over, at det var alfa og omega for Harry Kane at komme ud og få spilletid, hvis man i fremtiden skulle få glæde af Kanes enorme potentiale. Man udlånte ham derfor til fire forskellige klubber på godt og vel to år med blandet succes. Han fik vist sin målnæse i Leyton Orient og Milwall, mens han havde svært ved at få spilletid i Norwich. Man sendte ham derfor til Leicester, hvor det gik lidt bedre, men her varmede han stadigvæk for det meste bænken sammen med Jamie Vardy.

Han vendte tilbage til Tottenham i 2013/2014-sæsonen, og scorede kort efter sit første mål for klubben i en Capitol One-kamp mod Hull. Kort efter fik han sin første start i Premier League mod Sunderland, og her kvitterede han med en scoring og han fulgte op med at score i de to efterfølgende kampe.

One season wonder
Kane fik en mere permanent plads omkring holdet i 2014/2015-sæsonen, og han scorede fint med mål i alle turneringerne, pånær Premier League. Kane sluttede dog sæsonen med 21 Premier League-mål, selvom det første mål først faldt i november. Kane udtalte, at han i den sæson havde opnået mere, end han havde forventet at gøre hele sin karriere.

Harry Kanes far er født i Irland, og Kane havde derfor muligheden for at tørne ud for irerne. Han valgte dog at se Englands vej, og Roy Hodgson udtog ham til kampe mod Litauen og Italien i marts 2015. Kane blev skiftet ind i anden halvleg i kampen mod Litauen, og blot 80 sekunder senere havde Harry Kane scoret. Den efterfølgende kamp mod Italien startede Kane inde ved siden af Wayne Rooney.

Forventningerne var tårnhøje til Kane i den efterfølgende sæson, men efter ikke at have fundet vej til målet i august, så gav man ham prædikatet ‘One Season Wonder'. Man anerkendte hans flotte sæson i fjor, men så forventede man altså heller ikke mere fra Kanes fødder.

I slutningen af september 2015 fik han scoret sæsonens første mål, og han sluttede sæsonen med 25 mål. Det var dog ikke nok til at vinde mesterskabet, som i stedet endte i Leicester.

Resten er sådan set historie omkring Harry Kane. I sidste sæson scorede han 29 mål, og der tegner sig et billede af at intet er umuligt, når man hedder Harry Kane - og så alligevel ikke.

På trods af af sin personlige succes for Tottenham og England, så mangler han stadig at vinde noget. Kane har vundet adskillige individuelle priser, men hvis han er i besiddelse af et trofæskab til kollektive trofæer, så er det meget tomt.

Kan Spurs holde på Kane?
Statistikkerne omkring Harry Kane taler sit klare sprog. Hvis han ikke er verdens bedste angriber, så er han i hvert fald en af dem. I takt med at Kane manifesterer sig som en af verdens bedste angribere, så må hans egne ambitioner også stige, og Kane må have en klar drøm om at vinde trofæer med klubholdet. Spørgsmålet er, om han kan det i Tottenham? Kan Kane udvikle sig til verdens bedste angriber, eller måske verdens bedste fodboldspiller i Spurs?

Harry Kane lever et stille og roligt liv i England. Han drikker ikke alkohol, og han går ikke på diskoteker. Han bruger i stedet sin fritid golf og på hans forlovede og deres snart etårige datter.

Vil han være klar til at rive teltpælene op, for at gå all-in på at gøre sig selv til en af de bedste angribere fodboldverdenen har set eller vil han fortsat sværge troskab til Tottenham? Det bliver vi måske klogere på i 2018.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik