Fodbold nyheder

Optakt: Kroatien - Grækenland

Af Daniel Zastrojevic

Det bliver en taktisk præget affære, når Kroatien tager imod Grækenland på Maksimir uden medrejsende fans.

Kommentar:

Molotovcocktails, flyvende romerlys, slagsmål med politiet og en kamp, der blev afbrudt. Sådan gik det sidst, Grækenland og Kroatien mødtes i Piræus tilbage i oktober 2011. Den "oplevelse" er formentlig medvirkende til, at det kroatiske og græske fodboldforbund i fællesskab har besluttet, at der ikke må være udebanefans til de to landes opgør hverken i Zagreb eller Piræus.

En af forklaringerne bag fan-stridighederne i 2011 er, at der er ondt blod mellem græske og kroatiske nationalister. Årsagen skal formentlig findes bag det faktum, at grækerne er ortodokse kristne og dermed venner med serberne, der ligeledes er følgere af den ortodokse gren af kristendommen. Kroaterne, der som bekendt er katolikker og ikke ligefrem elsker serberne. Og hadet til serberne er ingenlunde mindre hos kroatiske nationalister.

Men når det kommer til fodbold, ventes to spændende opgør. Grækenland er så uheldige at skulle undvære Manolas, hvilket kan blive en hæmsko for gæsterne fra sydøst. Kroatien kan stille i stærkeste opstilling, om end Mandzukic har døjet med problemer.

De fleste kroatiske og græske medier er sikre på, kampen på Maksimir bliver en taktisk affære. Grækerne har ikke tænkt sig at komme blæsende til angreb, og sidst, de to mandskaber mødtes i Kroatien, var det da også en noget taktisk affære uden scoringer.

Kroatien har et væld af spændende spillere som Modrić, Rakitić, Kovacic, Mandzukic, Perišić med flere, men det er ikke altid lige tydeilgt at se, at de på papiret har så stærkt et hold. Som Modrić tildigere på året udtalte det, var det, som om de mødte en nedadgående spiral, efter Island i sidste sekund vandt 1-0 over kroaterne på øen i nord. Var scoringen ikke blevet en realitet, havde Island snuppet andenpladsen. Kroatien førstepladsen. Men det var ikke kun på Island, kroaterne dummede sig. Balkan-nationen led også et helt unødvendigt pointtab til Finland i Rijeka i sidste måned. Var den kamp endt med et 1-tal, havde kroaterne indtaget førstepladsen.

Der er kaos i det kroatiske, hvor Zlatko Dalić er indsat som midlertidig træner, efter Ante Čačić blev fyret. Der går rygter om, at Carlo Ancelotti skal lede Kroatien til VM, hvis kroaterne kvalificerer sig til verdens største sportsturnering i Rusland næste sommer.

Men det er ikke kun organisatorisk, det sejler i Kroatien. Mange fans og særligt ultraerne er sure over, hvordan tingene hænger sammen i det kroatiske fodboldforbund. Zdravko Mamic, der er ejer af Dinamo Zagreb, menes at stå bag alt for mange ting, end hvad han er berettiget til i det kroatiske fodboldforbund.

Den tidligere stjerneangriber Davor Šuker er ganske vist præsident for det kroatiske fodboldforbund HNS, men mange kroatere mener, han blot er en marionetdukke for Mamic. Der går forlydender om, at et væld af de kroatiske spillere er en del af Mamic' netværk, og at Mamic indtjener penge på transfersummer og handler med kroatiske spillere involveret.

Hos grækerne er der på den anden side noget mere ro på. Spillestilen er den samme som altid: en velorganiseret defensiv med taktisk årvågenhed. Det eneste nederlag, grækerne led i gruppespillet, var mod Belgien i en kamp, der kunne have gået begge veje.

Grækerne fik i juni måned frustreret Bosnien så meget på bosnisk jord, at det endte med slagsmål mellem græske og bosniske spillere. Flere bosniske fodboldfans var irriterede over, at grækerne spillede så defensivt. Men det virkede. De græske gæster fik 0-0.

Og det er altså den tilgang, der vil blive lagt for dagen fra grækernes side: defensiv. For de fleste måske irriterende, men det er egentlig ret logisk. Kroaterne er stærkere på papiret og skal besejres på taktisk snilde og gode anticiperingsevner. Grækerne har flere gange vist, de kan den slags.

Grækenland kan blive det første land nogensinde i UEFA-regi til at kvalificere sig til VM tre gange i streg gennem playoff-kampene. I 2009 besejrede grækerne sammenlagt Ukraine, i 2013 led Rumænien den sørgelige skæbne at blive slået ud i playoff-runden.


Karantæner og skader:

Grækenland er uden Kostas Manolas, der fik karantæne for usportslig opførsel mod Cypern i sidste måned. Roma-spilleren sørgede bevidst for at få gult kort, så han på den måde undgik at være i karantænefare til kampene mod Kroatien ved at afsone sin karantæne mod Gibraltar. Noget, FIFA imidlertid fik øje på, og det gør altså, at forsvarsspilleren ikke er med mod Kroatien i morgen aften.

På begge mandskaber er der hele syv spillere, der er i karantænefare til returopgøret i Piræus, hvis de får gult kort.

For Kroatien er det følgende: Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Šime Vrsaljko, Nikola Kalinić, Marko Rog, Josip Pivarić og Domagoj Vida.

Grækenland: Kostas Mitroglou, Panagiotis Retsos, Stefanosu Kapinu, Vasilisu Torosidisu, Marios Oikonomou, Kostas Stafylidis og Giorgos Tzavellas.

Forventede startopstillinger:
Kroatien (4-2-3-1): Subasic; Vida, Lovren, Mitrovic, Vrsaljko; Rakitić, Badelj; Kramaric, Modrić, Perisic; Mandzukic

Grækenland (4-4-1-1): Karnezis; Torosidis, Papadopoulos, Sokratis, Tzavelas; Maniatis, Zeca, Jilos, Stafylidis; Fortounis; Mitroglou

Bud på kampens profil:

Der er flere potentielle. For Kroatien er det åbenlyst, at en spiller som Modrić har, hvad der skal til for at gøre livet surt for grækerne. Det bliver vigtigt at kunne skabe noget kreativt. Man kan selvfølgelig sige, at det bliver svært at finde rum at løbe i for hans medspillere, som ellers er dér, Modrić brillerer: ved at finde muligheder i dybden.

Når et hold står dybt, og man som modstanderhold vil dæmme op for det, er én-mod-én-situationer vigtige. Og det er her, Perišić kommer ind i billedet. Den atletiske Inter-spiller, der både har fart, dribleevner og sågar springstyrke skal stå over for enten Torosidis (som det formentlig bliver) eller Retsos, som begge er noget langsomme. I særdeleshed Torosidis.

Slutteligt er der selvfølgelig Mandzukic, der paradoksalt nok kan gå hen at blive vigtig i den defensive fase. Notorisk bidrager Mandzukic med rigtig meget defensivt, og hans hovedstødsstyrke bliver vigtig, når kroaterne skal forsvare sig mod græske dødbolde.

For grækerne er det naturligt nok forsvaret, der bærer et stort ansvar på Maksimir. Med andre ord hele firekæden. I og med, at Manolas er ude, skal Sokratis vise sig som lederen og den erfarne spiller, som ikke må miste besindelsen.

Det græske medie Gazzetta.gr skriver, at FC Københavns Zeca er selvskreven til at starte på midtbanen. Taget hans form i derbyet søndag i betragtning er det ikke utænkeligt, at han kan gøre livet surt for Modrić og lukke ned for en kreativ kroatisk nøglespiller. Zeca, der som bekendt er portugiser, men som 8. marts i år fik græsk statsborgerskab, da han spillede for Panathinaikos, som han spillede for i seks år.

Bud på kampens resultat:

En låst kamp bliver det, og der vil ikke blive scoret mange mål. Kroatien er stærkest på papiret, men Grækenland er et hold og opererer som et mandskab, der er der for hinanden. Derfor er et bud på 0-0 ikke usandsynligt.

Formkurve:
Kroatien:V-U-T-V-T
Grækenland:V-V-T-U-U

Seneste kampe Kroatien:
2017-10-09UkraineKroatien0 - 2
2017-10-06KroatienFinland1 - 1
2017-09-05TyrkietKroatien1 - 0
2017-09-03KroatienKosovo1 - 0
2017-06-11IslandKroatien1 - 0

Seneste kampe Grækenland:
2017-10-10GrækenlandGibraltar4 - 0
2017-10-07CypernGrækenland1 - 2
2017-09-03GrækenlandBelgien1 - 2
2017-08-31GrækenlandEstland0 - 0
2017-06-09BosnienGrækenland0 - 0

Seneste interne opgør:
2011-10-07GrækenlandKroatien2 - 0
2010-09-07KroatienGrækenland0 - 0
2001-04-25KroatienGrækenland2 - 2
1999-03-10GrækenlandKroatien3 - 2
1997-04-30GrækenlandKroatien0 - 1

Kampen spilles torsdag d. 9/11 klokken 20.45 og kan følges på 6'eren.
Kampens dommer er italienske Gianluca Rocchi.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik