Fodbold nyheder

David De Gea - Den spanske mur

Af Kasper Duelund Jensen

Indkast.dk har valgt at sætte fokus på David De Gea. Her følger et portræt af en spanier, der er vokset med opgaven på Old Trafford.

Talentet voksede sig stort i Atlético
David de Gea er, hvad man kalder for en ægte madrilener. Han er født og opvokset i den spanske hovedstad, og allerede som 13-årig var lykken gjort, da den dengang unge knægt fik lov til at forsvare byens farver i form af en ungdoms-kontrakt med Atlético Madrid. De Gea gjorde det så godt i ungdoms-rækkerne, at en debut på førsteholdet hos ”Rojiblancos” tilbage i 2009 var uundgåelig. Trods sin unge alder, så slog De Gea igennem med raketfart. Teenageren var de næste par sæsoner fast mand i Atletico-buret, og det resulterede først og fremmest i hæder – ikke mindst i 2009/2010-sæsonen, hvor han var med til at vinde Europa League og den europæiske Super Cup. Ingen var længere i tvivl om, at der fandtes et helt unikt målmands-talent i Atlético Madrid.

Starten i United – Ikke en dans på roser
Rygterne om De Geas enorme talent mellem stængerne spredte sig hurtigt til resten af Europa, hvor flere storklubber stod i kø med en kontrakt til den unge spanier. Efter et bud på næsten 200 millioner kr. endte Manchester United dog i sommeren 2011 med at trække det længste strå. Meningen med handlen stod klart fra start. De Gea var købt ind som erstatning for Edwin van der Sar, der netop havde lagt støvlerne på hylden, men måske man i Manchester og omegn forventede for meget af en spiller, der kun lige havde afsluttet sine teenage-år? I hvert fald blev det i De Geas første sæson i United meget tydeligt for enhver, at der var lang vej endnu, inden han ville blive klar til at udfylde den nærmest legendariske arv, som van der Sar havde efterladt sig på Old Trafford. Flere usikre præstationer satte sig på rygraden af spanieren, hvorfor Uniteds daværende manager, Sir Alex Ferguson, en overgang i sæsonen valgte at erstatte De Gea med danske Anders Lindegaard som første-målmand.

Livsstilen blev ændret – Nu en af verdens bedste målmænd
Der var på alle måder tale om en meget svær debut-sæson for De Gea i United, men som det rigtigt nok hedder sig, så må man lære at kravle før man kan gå. Spanierens første Premier League-sæson var i høj grad billedet på dette. Der var her tale om en lærings-proces, som De Gea i de efterfølgende år har vist sig at være blevet klogere af – ikke mindst takket være Uniteds tidligere målmands-træner, Eric Steele, der indtil 2013 var en del af træner-teamet på Old Trafford. Noget af det første som Steele forsøgte at ændre var spanierens livsstil.

- Hans første seks måneder var forfærdelige. Et problem var, at han kun vejede 70 kilo. Vi arbejdede med ham på og uden for banen. Vi ændrede hans livsstil, udtaler Steele ifølge Tipsbladet og fortsætter:

- Han sov to-tre gange om dagen, og han spiste sit hovedmåltid sent om aftenen. Han spiste for mange tacos, så vi nærmest tvang protein-drik i ham efter hver eneste træning. Vi satte ham til at løfte vægte, og det hadede han, Det bruger de ikke så meget i Spanien, men vi måtte opbygge hans styrke.

Noget tyder på, at en ændring af livsstilen var lige, hvad De Gea havde brug for med henblik på at få fuldendt sit talent. I 2012/13-sæsonen kronede han en række flotte præstationer med at få hænderne på Premier League-trofæet, og derefter er det kun gået en vej for spanieren – nemlig opad. De seneste to sæsoner har været et glimrende eksempel på dette. Oven på en historisk dårlig sæson i 2013/2014, så formåede United sidste år at kæmpe sig tilbage i top fire - noget der i den netop afsluttede sæson blev fulgt op med klubbens første FA Cup-trofæ siden 2004. Fortjenesten skal mest af alt tilskrives De Gea. Kamp efter kamp viste spanieren, hvorfor han med nu med rette kan kalde sig for en af verdens bedste målmænd.

Loyalitet over for United
Som resultat af de gode præstationer har De Gea over flere omgange været sat i forbindelse med et skifte tilbage til Spanien. Kulminationen blev nået sidste sommer. Et skifte til Real Madrid var tæt på, men hvad der lignede en sikker handel endte med at falde til jorden i transfervinduets sidste minutter.

Det blev altså ikke til nogen genforening mellem De Gea og den spanske hovedstad. Det er dog ikke noget, der ærgrer spanieren. Umiddelbart efter transfersagaen valgte De Gea at underskrive en fire-årig kontraktforlængelske med United. Ordet "loyalitet" går igen for den spanske mur, der har accepteret Old Trafford som sit retmæssige "hjem".

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik